donderdag, november 30, 2006

Gegijzelde journalisten vrijgelaten

DEN HAAG - De twee door justitie gegijzelde Telegraaf-journalisten zijn weer op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag besliste donderdag dat ze niet langer in de gevangenis hoefden te blijven zitten.
Bart Mos en Joost de Haas werden door justitie gegijzeld omdat ze weigeren te onthullen wie staatsgeheime dossiers van de AIVD aan hen heeft doorgespeeld. In de dossiers stond informatie over topcrimineel Mink K. (Kok).
De rechtbank is van oordeel dat "de journalisten zich op hun verschoningsrecht kunnen beroepen, nu de staatsveiligheid thans niet in het geding is". Het lekken van de geheime stukken van de AID is volgens de rechter reeds door middel van publicaties in de media bekend geworden. De rechtbank schrijft verder dat "bescherming van de bronnen van een journalist één van de essentiële voorwaarden is voor de in een democratische samenleving bijzonder belangrijke persvrijheid".
Telegraaf hoofdredacteur Eef Bos reageerde opgelucht. "Mijn eerste gevoel is fantastisch. De twee mannen hebben hele vervelende dagen achter de rug en hun naaste familie ook. Ze zijn buitengewoon opgelucht. Dit is een ontzettend prettig moment." Bos bedankte de andere media voor hun solidariteit.
De vrouw van De Haas noemde het vanochtend absurd wat is gebeurd. Zij riep de leden van de Tweede Kamer op met duidelijk wetgeving te komen over het verschoningsrecht voor journalisten.
"We hebben nooit overwogen om te praten", benadrukten De Haas en Mos vlak na hun vrijlating. Toch hadden beiden niet verwacht dat ze daadwerkelijk achter de tralies zouden belanden omdat ze niet aan de rechter-commissaris wilden onthullen van wie ze staatsgeheime AIVD-dossiers hadden gekregen.
"Uiteindelijk hebben wij de raadkamer van de rechtbank woensdag heel duidelijk gemaakt dat wij nooit onze bronnen zullen prijsgeven, omdat we dan geen werk meer hebben. "Het moet de rechters duidelijk zijn geworden dat we echt nooit zouden praten."
Mos en De Haas hoorden het goede nieuws zelf zo ongeveer het laatst. Ze hebben een uur na de beslissing van de rechters nog achter de celdeur gezeten.
De Haas zei op een persconferentie dat hij opgelucht is en dat hij blij is dat "het recht heeft gezegevierd". "Vlak na het begin van de gijzeling had ik het gevoel dat we in een hele rare samenleving waren beland. We zaten vast voor het beschermen van een bron, ondanks het feit dat daar jurisprudentie over is. Het wordt hoog tijd dat bronbescherming voor journalisten in de wet wordt vastgelegd."
(Bron)

Dat dat moet worden vastgelegd is al veelzeggend.

Geen opmerkingen: