maandag, december 04, 2006

Doek valt voor analoog tv-signaal

AMSTERDAM -In het weekeinde van 10 en 11 december valt, na 55 jaar, definitief het doek voor het analoge tv-signaal. Dat betekent voor ongeveer 74.000 huishoudens dat televisieontvangst via de hark- of sprietantenne alleen niet meer mogelijk is.
In de nacht van 10 op 11 december zal digitale ethertelevisie de analoge ethertelevisie vervangen. In eerste instantie zullen de digitale zenders alleen de publieke omroepen (Ned 1, Ned 2 en Ned 3) en de regionale omroepen uitzenden. Deze zijn gratis te ontvangen maar daar zijn wel een decoder (kosten tussen de 40 en 80 euro) en een antenne (rooftop, raamantenne of binnenantenne) voor nodig. Voor het ontvangen van commerciƫle omroepen moeten maandelijks abonnementskosten worden betaald.
Sinds 1951 verspreidt de publieke omroep zijn programma's via een analoog ethersignaal door de lucht. In dat jaar kende ons land vijfhonderd televisietoestellen. Het analoge signaal gebruikt nu veel ruimte in de ether die nodig is om nieuwe technieken overal te kunnen aanbieden.
Bovendien kost het 11 miljoen euro per jaar. Via radiospotjes en advertenties in kranten worden antennegebruikers sinds drie maanden gewaarschuwd voor de op handen zijnde verandering. Speciale doelgroepen (bijvoorbeeld binnenvaartschippers) krijgen informatie via hun belangenverenigingen.
Voor digitale televisie is een aantal hoge zendmasten nodig. Elke mast neemt een stukje van Nederland voor zijn rekening. Voor digitale tv via de ether zullen vijftien nieuwe locaties worden gebruikt, naast de al bestaande 23 plekken. Deze locaties zijn qua positie, hoogte van de antenne en zendvermogen zo gekozen dat ze gezamenlijk een landelijke dekking verzorgen.
Door obstakels, weers- en andere invloeden is het voor geen enkel draadloos systeem mogelijk continu 100 procent dekking te garanderen, maar wel ongeveer 98 procent. Dat betekent dat ruim 15,6 miljoen inwoners het tv-signaal moeten kunnen ontvangen. De resterende 2 procent woont in gebieden in Nederland waar de kans op goede ontvangst kleiner is.
Volgens KPN Broadcast, die de operatie komend weekeinde leidt, zijn er geen grote problemen te verwachten. "Er zijn honderden mensen aan de slag en het signaal ligt er in de loop van de nacht van een kwartier tot enkele uren uit. Helemaal zeker weten we het nooit, want onze computers konden niet alle frequenties testen, maar we gaan er van uit dat de procedure zonder problemen verloopt", aldus een woordvoerder.
(Bron)

Geen opmerkingen: