maandag, maart 17, 2008

Kerk en moslims schrijven samen Fitna-verklaring

UTRECHT - De Protestantse Kerk in Nederland en moslimorganisaties werken aan een gezamenlijke verklaring over de Koranfilm Fitna van PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft de woordvoerder van de Protestanse Kerk maandag laten weten.
De kerk en de moslimorganisaties overleggen maandagmiddag laat over de tekst. Namens de moslims nemen in ieder geval het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Contact Groep Islam aan de bijeenkomst deel.
Mogelijk schuift ook de Raad van Kerken in Nederland aan. Daarvan maken behalve de Protestantse Kerk ook onder meer de Rooms-Katholieke Kerk, de Remonstrantse Broederschap, de Koptisch Orthodoxe Kerk en de Syrisch Orthodoxe Kerk deel uit.
Vorige week nodigde secretaris-generaal Bas Plaisier van de Protestantse Kerk Wilders uit de film in een besloten bijeenkomst aan kerkelijke vertegenwoordigers te vertonen.
Wilders zou zijn voornemen om de film uit te brengen nog eens moeten heroverwegen, als de kerken denken dat de rolprent mensen kwetst en een gevaar voor vele duizenden wereldburgers oplevert. De PVV-leider heeft niet op Plaisiers suggestie gereageerd.
De Protestantse Kerk nodigde eerder tot twee keer toe Wilders uit voor een gesprek, maar ook toen liet die niets van zich horen.
(Bron)

Niemand heeft die film gezien, niemand kan erover oordelen. Gezien Wilders' denkbeelden en statements over de film, is de kans aanwezig dat het een ongenuanceerde film zal blijken.
Als ik een film maak, wordt ie ook niet automatisch uitgezonden. Dus Wilders moet of zorgen dat zijn film binnen het tijdsbestek van de zendtijd past die zijn club heeft, of hij moet andere wegen zoeken. Waarbij wel opvalt dat de aanbiedingen die hij krijgt, allemaal afgewezen worden. Dat wekt de indruk dat hij blijft bouwen aan zijn 'niemand begrijpt mij en ze werken me allemaal tegen'-imago.
Maar echt oordelen over de film, kun je pas achteraf. Als blijkt dat er discriminerende uitlatingen in voorkomen, dan kun je dat aanpakken. Niet vooraf, op basis van een vaag idee dat het niet zal deugen. Laat 'm maar komen, en dan zien we wel.

Geen opmerkingen: