zaterdag, maart 29, 2008

Onwetendheid over aambeien

Over aambeien wordt niet gepraat. Hoewel 1 op de 2 Nederlanders er ooit last van heeft, is het een doodgezwegen kwaal. Veel mensen weten niet eens wat het is en hoe je het krijgt.
Bijna eenderde van de Nederlanders weet niet precies wat aambeien zijn. Van de mensen die het heeft gehad, heeft ook 15 procent geen idee. Panelwizard ondervroeg 541 Nederlanders in opdracht van HemoClin. Uit deze representatieve steekgroep bleek dat 21 procent van de Nederlanders denkt dat je aambeien kan krijgen van een vieze toiletbril en 20 procent denkt dat ze besmettelijk zijn. Ruim 29 procent denkt zelfs dat aambeien het gevolg zijn van anale seks.
Door al deze onwetendheid blijven de klachten in 45 procent van de gevallen onbehandeld. Ruim 43 procent van de Nederlanders denkt zelfs dat je er nooit van af komt, als je ze eenmaal hebt. En een product halen, is ook nog een schaamtevolle opgave; 22 procent van de ondervraagden vraagt in de apotheek liever naar condooms, dan naar aambeiengel.
(Bron)

Ach, ik ken mensen die zweren bij Sperti, als zalfje tegen wallen onder de ogen. Dus waarom zou je moeilijk doen bij de drogist?
Maar dat mensen denken dat ze besmettelijk zijn, is wel heel vreemd.

Geen opmerkingen: