zaterdag, april 05, 2008

'Sarkozy stelt voorwaarden voor bijwonen opening Spelen'

PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy zal de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking boycotten tenzij China aan een aantal voorwaarden op mensenrechtengebied en Tibet voldoet.
Dat zou de Franse staatssecretaris van Mensenrechten, Rama Yade, in een zaterdag gepubliceerd interview met de krant Le Monde hebben gezegd.
De Franse staatsecretaris van Mensenrechten Rama Yade ontkende later echter dat zij dat heeft gezegd. Ze reageerde zaterdag op het interview met haar in de Franse krant.
In een verklaring van Yade staat dat ze de term 'voorwaarden' op mensenrechtengebied en Tibet nooit heeft genoemd. Le Monde zegt in een reactie dat die woorden wel degelijk zijn opgetekend uit de mond van de staatssecretaris.
In Le Monde staat dat Sarkozy het einde van het geweld tegen de bevolking en de vrijlating van politieke gevangenen eist.
Ook wil hij duidelijkheid over wat in Tibet gebeurt en eist dat China een dialoog begint met de dalai lama, de spiritueel leider van de Tibetanen.
Deze voorwaarden zijn "essentieel" voor Sarkozy, zou Yade in het interview hebben gezegd. Sarkozy zal zijn uiteindelijke beslissing kenbaar maken "na overleg met onze Europese partners, omdat hij dan spreekt als voorzitter van de Europese Unie".
Frankrijk neemt in juli het stokje van Sloveniƫ over als EU-voorzitter. De Olympische Spelen in Peking beginnen op 8 augustus.
Protesten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa tegen de Chinese overheersing ontaardden afgelopen maand in rellen en plunderingen.
Ook in naburige provincies braken onlusten uit. Volgens China kwamen twintig mensen om, maar volgens Tibetaanse ballingen zouden 135 tot 140 doden zijn gevallen door keihard optreden van leger en politie.
Volgens Yade moet China een "echte constructieve dialoog" beginnen met de dalai lama over de erkenning van de Tibetaanse autonomie en de spirituele, religieuze en culturele identiteit van de Tibetanen.
"Op dit moment bedrijft China een politiek van assimilatie door het koloniseren van Tibetaanse gebieden, waardoor de bevolking is gemarginaliseerd."
Ook hekelde Yade de recente veroordeling van de prominente Chinese dissident Hu Jia. De 34-jarige mensenrechtenactivist moet 3,5 jaar de cel in omdat hij de Communistische Partij heeft bekritiseerd.
Yade roept op tot de onmiddellijke vrijlating van Hu. "China zonder mensenrechten zal nooit een echte wereldmacht worden", aldus de staatssecretaris.
(Bron)

Dus het is gezegd, maar toch niet. China huivert!

Geen opmerkingen: