donderdag, juli 10, 2008

Nederlandse besmet met Marburgvirus

BILTHOVEN - Een Nederlandse toerist heeft tijdens een vakantie in Uganda het ernstige en zeldzame Marburgvirus opgelopen. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt.
De ziekte, verwant aan het beruchte ebola, veroorzaakt onder meer hevige bloedingen en is in de meeste gevallen dodelijk. Het Marburgvirus komt voor in het midden en oosten van Afrika.
Een vaccin bestaat niet. Het belangrijkst is om de patiënten zo snel mogelijk te isoleren en alle mensen op te sporen met wie ze contact hebben gehad om verdere verspreiding tegen te gaan. De laatste grote uitbraak van het virus was in 2005 in Angola.
De vrouw is hoogstwaarschijnlijk besmet via een vleermuis. Ze bracht in Uganda een bezoek aan de Python Cave in het Maramagambo Forest. De grot staat bekend om haar grote vleermuispopulatie. Tijdens het bezoek werd de vrouw aangevlogen door een van de dieren.
Volgens Roel Coutinho van het RIVM werd twintig jaar geleden op soortgelijke wijze een Deense jongen in Kenia besmet met het Marburgvirus.
De vrouw bezocht de grot met een reisgezelschap. De anderen hebben geen klachten volgens het RIVM. "Eigenlijk heeft deze vrouw verschrikkelijke pech gehad", aldus Coutinho. [Dáár heeft ze wat aan...]
De vrouw werd aanvankelijk verpleegd in de Elkerliek Kliniek in Helmond. Inmiddels is de patiënt verplaatst naar het Leids Universitair Medisch Centrum.
De 40-jarige vrouw ligt op de intensive care. "De vrouw is ernstig ziek, maar haar toestand is wel stabiel", aldus Jaap van Dissel van het LUMC. Ze ligt in een kamer met een sluis. Door 'onderdruk' kan lucht niet van binnen naar buiten. "Iedereen die de kamer betreedt, draagt een overall en ook de oogslijmvliezen worden beschermd", aldus Van Dissel.
Honderd mensen worden medisch in de gaten gehouden om een uitbreiding van het Marburgvirus uit te sluiten. De kans op verdere verspreiding van de infectie in Nederland is heel klein, stelt het RIVM.
De groep van honderd mensen die de afgelopen dagen tijd contact heeft gehad met de zieke vrouw, moet onder meer worden gecontroleerd op koorts. Ook een groep van 45 medewerkers van het Helmondse ziekenhuis moet twee keer daags temperatuur opnemen.
Het virus kan worden overgebracht door lichaamsvloeistoffen. Dit kan alleen als de drager van het virus ook daadwerkelijk ziekteverschijnselen heeft. Als er een direct contact is geweest met de zieke, de kans op besmetting 40 tot 80 procent.
Er zitten 21 dagen tussen het moment dat iemand wordt besmet met het virus en het moment dat de ziekteverschijnselen zich openbaren. Aan het einde van de maand zou het besmettingsgevaar geweken moeten zijn, aldus het RIVM.
(Bron)

De patiënte is inmiddels overleden.

Geen opmerkingen: