DNA wijst Europese regio van afkomst aan
ROTTERDAM - DNA kan aanwijzen uit welke regio in Europa iemand komt. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum hebben het verband gevonden tussen genetische kenmerken en de geografische afkomst van Europeanen. Dat heeft een woordvoerder donderdag laten weten.
Het onderzoek, waaraan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) meebetaalt, biedt nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek op het gebied van misdrijven of niet-geïdentificeerde lijken.
Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Current Biology heeft de onderzoeksresultaten donderdag gepubliceerd.
Op basis van DNA is het mogelijk te achterhalen van welk continent mensen komen. Tot nu toe was het alleen bij mannen soms ook mogelijk te bepalen uit welke regio binnen een continent zij afkomstig zijn.
Dat gebeurde aan de hand van DNA-kenmerken op het Y-chromosoom. De onderzoekers van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC, onder leiding van prof.dr. Manfred Kayser, ontdekten dat niet sekse-specifieke DNA-kenmerken kunnen aangeven uit welke regio in Europa een man of vrouw komt.
Nadeel van de Y-chromosoomtest was niet alleen de ongeschiktheid voor vrouwen, maar ook dat eventuele genetische vermenging van voorouders uit verschillende regio's niet te achterhalen was.
De nieuwe methode is gebaseerd op een groot aantal niet sekse-specifieke DNA-kenmerken, waarvoor veel onbeschadigd DNA-materiaal nodig is.
De volgende stap in het onderzoek is te bepalen hoeveel DNA-kenmerken minimaal nodig zijn om de Europese regio van herkomst aan te wijzen.
Prof.dr. Ate Kloosterman, senior forensisch onderzoeker van het NFI, vindt dat de resultaten "interessante mogelijkheden bieden" om in de toekomst meer informatie te verkrijgen uit biologisch sporenmateriaal dat afkomstig kan zijn van bijvoorbeeld de dader van een delict.
Dit is niet alleen in recente zaken van belang, maar ook in oude zaken, zogeheten cold cases. De methode moet verder worden ontwikkeld voor het forensisch onderzoek, waarbij het vaak gaat om weinig en soms deels afgebroken DNA.
(Bron)
Hoe lang blijft een genetische afkomst zichtbaar? Ik ben geboren in Nieuw-Zeeland, mijn moeder ook, mijn vader kwam uit Liverpool. Ik groeide op in Nederland.
De voorouders van mijn moeder kwamen uit Schotland, Shetland en Ierland, de voorouders van mijn vader uit Ierland.
Wat zou er dan uit komen? Brits? Iers? Maar dat zegt niets over mijn _geografische_ herkomst. Dus hoe zinvol is dit?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten