maandag, september 08, 2008

België slaat alarm over problemen behandeling

BRUSSEL - De Belgische ziekenhuizen gaan maandag in alarmfase één wegens een wereldwijd tekort aan radioactieve isotopen voor kankerbehandelingen en -onderzoek.
Daardoor zullen niet alle patiënten op dezelfde behandeling kunnen rekenen als vroeger. Dat meldden de Belgische kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en De Morgen.
Uitstel van diagnose kan levensbedreigend zijn.
Wereldwijd zijn er slechts zes productielocaties voor medische isotopen, een radioactieve stof die gebruikt wordt voor de diagnose van onder meer borstkanker. Een samenloop van omstandigheden zorgt ervoor dat alle Europese reactoren momenteel buiten dienst zijn. In België ligt die in Mol stil wegens onderhoud. In het Nederlandse Petten is de kernreactor buiten bedrijf gesteld.
De productieproblemen zullen vanaf maandag tot een tekort leiden in Belgische ziekenhuizen, waarschuwt Volksgezondheid. "Vorige week dachten we dat het tekort hoogstens tot eind september zou duren, maar de problemen in Petten verlengen die periode al tot midden oktober", stelt een woordvoerder. "Artsen krijgen het advies om andere diagnosemethodes te gebruiken."
Volgens een arts van het Brusselse Bordet-ziekenhuis zullen in de meeste ziekenhuizen 10 tot 30 procent van de diagnoses of behandelingen worden overgeslagen of uitgesteld.
De Europese vereniging voor nucleaire geneeskunde (EANM) waarschuwt dat duizenden patiënten in Europa door het tekort zullen worden getroffen.
(Bron)

Geen opmerkingen: