vrijdag, maart 13, 2009

Botox onderdrukt uiting van walging

GRONINGEN - Mensen die rimpeltjes hebben laten wegspuiten met botox, kunnen geen uitdrukking van walging meer tonen. Dit heeft een toename van negatieve emoties tot gevolg.
Wie uiterlijk geen gevoel van walging kan uiten, krijgt meer last van negatieve emoties dan mensen die wel een vies gezicht kunnen trekken.
Een opeenhoping van negatieve gevoelens kan na verloop van tijd ontaarden in een negatieve levenshouding.
Dat concludeert psychologe Judith Grob, die volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op haar onderzoek Dial E for Emotion.
Grob bewijst dat een negatief gevoel, dat ontstaat door het onderdrukken van een vies gezicht, wordt veroorzaakt door onwillige spieren. De oorzaak ligt niet, zoals eerder werd gedacht, bij onderdrukte gedachten.
Volgens de promovenda is het soms verstandig of sociaal wenselijk om niet te laten zien wat je denkt. Dit moet echter niet te vaak gebeuren, want mensen die hun emoties weinig uiten hebben een slechtere gezondheid.
Mensen die hun walging kunnen uiten bij onderdrukte gedachten, denken even heel sterk aan andere walgelijke onderwerpen. Daarna is het over.
Mensen die hun gevoel niet mochten laten zien, bleven volgens Grob veel langer aan gruwelijkheden denken en vatten ook andere dingen negatief op.
Uit haar onderzoek bleek dat een negatieve gedachtenspiraal zowel bij bewuste als bij onbewuste onderdrukking optrad.
Grob liet proefpersonen een pen in de mond houden. Hierdoor zijn precies die spieren die walging uitdrukken niet meer te gebruiken.
De personen met de pen in de mond vertoonden hetzelfde gedachtenpatroon als mensen die bewust geen emotie lieten zien. Grob adviseert mensen die een botoxbehandeling overwegen, om deze gevolgen in overweging te nemen.
(Bron)

Geen opmerkingen: