donderdag, februari 04, 2010

Internationaal onderzoek naar walvis

AMSTERDAM - Een internationaal team van onderzoekers reist naar Antarctica om daar walvissen te bestuderen. De wetenschappers willen met hun onderzoek aantonen dat het jaarlijks doden van walvissen voor wetenschappelijke doeleinden door Japan onnodig is.
Het onderzoeksschip zou maandag vertrekken uit de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, maar liep vertraging op omdat voorbereidingen meer tijd vergden dan gedacht. Het vertrek staat nu gepland voor dinsdag, liet een woordvoerder weten.
Achttien wetenschappers uit Australiƫ, Frankrijk en Nieuw-Zeeland nemen deel aan de zes weken durende tocht, die tot doel heeft walvissen, hun eetgedrag en de wisselwerking van de dieren met hun leefomgeving te onderzoeken.
Er wordt gebruik gemaakt van niet-dodelijke middelen om de ecologie van walvissen te bestuderen evenals hun impact op het ecosysteem van het bevroren continent.
Japan heeft momenteel een vloot van zes onderzoeksschepen in Antarctische wateren. Critici, waaronder de regeringen van Australiƫ en Nieuw-Zeeland, beweren dat onder het mom van het Japanse onderzoeksprogramma walvissen worden gedood voor commercieel gewin, praktijken waarvan zij het einde eisen.
(Bron)

Geen opmerkingen: