maandag, februari 21, 2011

'Mogelijk oudste water ter wereld gevonden'

AMSTERDAM – Wetenschappers zijn in Zuid-Afrika gestuit op voorraden grondwater die mogelijk miljoenen jaren geïsoleerd zijn geweest.
Het grondwater is aangetroffen in een drie kilometer diepe kloof in het Witwatersrand Basin. De aangetroffen vloeistof is bijzonder zout en bevat onder meer neon, een edelgas.
Die chemische samenstelling van het water wijst er op dat het duizenden tot miljoenen jaren geïsoleerd is gebleven. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Toronto in het wetenschappelijk tijdschrift Chemical Geology.
“De chemische signatuur komt niet overeen met die van oceaanwater of grondwater dat hoger in het Witwatersrand Bassin voorkomt”, verklaart hoofdonderzoeker Barbara Sherwood Lollar op nieuwssite Physorg.com.
“We hebben geconcludeerd dat deze watervoorraad een product is van isolatie en extensieve chemische interactie tussen rotsen en water gedurende een ongelooflijke lange geologische tijdsschaal."
Vooral de aanwezigheid van neon in het water is erg bijzonder volgens de onderzoekster. De stof is afkomstig uit de omliggende rotsen.
“We weten dat deze specifieke neon-isotoop tenminste twee miljard jaar geleden is geproduceerd en opgeslagen is in de rotsen”, verklaart Sherwood Lollar. “Onze studie toont aan dat kleine hoeveelheden neon een weg uit de rotsen hebben gevonden en zijn opgelost in grondwater. Dit kan alleen maar zijn gebeurd in water dat een extreem lange periode geïsoleerd is geweest”, aldus de onderzoekster.
(Bron)

Geen opmerkingen: