donderdag, maart 17, 2011

Hersenschade mogelijk na zwangerschapsvergiftiging

GRONINGEN - Moeders die voor, tijdens of direct na de bevalling een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, kunnen daar schade aan de hersenen aan overhouden.
Deze moeders melden geheugenverlies en concentratiestoornissen, die tot nu toe meestal werden toegeschreven aan het drukke leven met een pasgeboren kind.
Dat blijkt uit een onderzoek van cognitiewetenschapper Annet Aukes van de Rijksuniversiteit Groningen, waarop zij woensdag promoveert.
Aukes onderzocht de klachten van vrouwen bij wie zwangerschapsvergiftiging is uitgelopen op eclampsie, een levensbedreigende toestand waarbij de moeder stuipen krijgt.
Eclampsie ontstaat door zeer hoge bloeddruk in combinatie met vaatproblemen in de hersenen. Ongeveer een op de tweehonderd vrouwen met zwangerschapsvergiftiging krijgt eclampsie, aldus Aukes.
Van zwangerschapsvergiftiging ofwel pre-eclampsie is sprake als een vrouw hoge bloeddruk en eiwit in de urine heeft en vocht vasthoudt. Ook is meestal sprake van hoofdpijn en tintelende handen. Van de zwangere vrouwen krijgt 5 tot 10 procent te maken met (dreigende) zwangerschapsvergiftiging. De remedie is rust en zoutloos eten.
Als een vrouw daarna prikkelbaar wordt en zich voelt alsof er een strakke band om haar buik zit, is ziekenhuisopname noodzakelijk, omdat dat niet zelden de voorbodes zijn van stuipen door eclampsie.
Waardoor zwangerschapsvergiftiging precies ontstaat, is nog niet duidelijk. De promovenda heeft wel door hersenonderzoek bij vrouwen gevonden dat degenen die een (dreigende) zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, ook vatbaarder zijn voor hart- en vaatziekten.
(Bron)

Geen opmerkingen: