zaterdag, februari 02, 2002

Nu.nl:

Verfbom enige smet op zonovergoten rijtoer

AMSTERDAM - Kroonprins Willem-Aleander en prinses Máxima hebben de rijtoer met de Gouden Koets na de kerkelijke inzegening van hun huwelijk verreden onder een stralende zon. Een smet was een welgemikte verfbom op de Gouden Koets. Een lakei was er als de kippen bij om de verf, die op het raam aan de kant van Máxima terecht kwam, er af te vegen.
Langs de route stonden duizenden mensen in het oranje om het bruidspaar toe te juichen. Het paar wuifde de toeschouwers stralend toe.
Op bepaalde punten hielden actievoerders een lawaaiprotest, waardoor de paarden in de stoet onrustig werden. Ook gooiden zij kleine rookbommetjes, pakjes frisdrank en wc-rollen naar het paar.
Kroonprins Willem-Alexander zei het al van tevoren: "Een rookbommetje mag best, als het maar oranje is." Hij werd op zijn wenken bediend. Een groep kunstenaars die de route mocht opsieren, plaatste op het dak van een gebouw aan het Rokin een rookkanon die oranje spuwde.
Even voor half twee arriveerde het bruidspaar in de Gouden Koets bij het Paleis op de Dam.
De politie heeft minstens twee mensen opgepakt na het gooien van het verfbommetje tegen de Gouden Koets. Dit hebben ooggetuigen gezien. Het incident vond plaats vlak bij het Koningsplein waar veel demonstranten tegen het huwelijk zich bevinden.

Aanhoudingen

Van de elf mensen die vrijdag en zaterdag door de politie in Amsterdam zijn opgepakt, zijn er inmiddels zeven met een dagvaarding naar huis gestuurd.
Nog vier arrestanten zitten er vast. Dat bevestigde een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam. De twee mensen die tijdens de rijtoer werden aangehouden voor het gooien van een verfbom naar de Gouden Koets zijn op weg naar het bureau.
Twee van de elf aanhoudingen zijn wegens belediging van het koninklijk huis. Twee andere voor het gooien met verf, een voor het verstoren van de openbare orde, twee voor belediging van een agenten [sic], een voor aanranding (billenknijpen van een vrouw), een voor openbare dronkenschap en twee voor het verspreiden van pamfletten waarin het koninklijk huis werd beledigd.
Justitie noemt het aantal aanhoudingen minder dan verwacht.

Geen opmerkingen: