dinsdag, april 01, 2003

Nederland beperkt terugkeer uit SARS-landen

NOORDWIJK - De Inspectie voor de Gezondheidszorg legt beperkingen op aan de terugkeer van Nederlanders uit de zogenaamde SARS-landen. Doel ervan is om het SARS-virus buiten ons land te houden, meldt Eurocross International.
In een brief aan alle Nederlandse alarmcentrales schrijft de Inspectie dat patiënten met een longontsteking uit China (alleen Guangdong provincie en Hongkong), Taiwan, Singapore, Vietnam (alleen Hanoi) en Toronto in Canada niet direct vanuit ziekenhuizen of privé-klinieken mogen worden gerepatrieerd, tenzij de diagnose SARS is uitgesloten.
Patiënten met andere ziektebeelden mogen wel worden gerepatrieerd. Wanneer voortzetting van ziekenhuisopname in Nederland noodzakelijk is, moet de patiënt gedurende tien dagen in isolatie worden gehouden om de diagnose SARS te kunnen uitsluiten. Patiënten die in een van de bovengenoemde gebieden of steden opgenomen zijn geweest met longontsteking, mogen pas gerepatrieerd worden indien zij tien dagen na ontslag uit het ziekenhuis klachtenvrij zijn, tenzij de diagnose SARS is uitgesloten.
Patiënten die in een van bovengenoemde gebieden of steden opgenomen zijn geweest, koorts hebben en een luchtwegeninfectie hebben ontwikkeld, mogen niet naar huis terugkeren. Pas nadat is uitgesloten dat de patiënt lijdt aan SARS of wanneer de patiënt volledig genezen is, kan hij naar huis terugkeren. Er geldt geen reisverbod naar de betreffende landen, aldus Eurocross.
De woordvoerster van deze organisatie meldt dat Eurocross nog geen problemen heeft gehad. Op verzoek van de Inspectie moeten de alarmcentrales opgeven hoeveel repatrianten in een ziekenhuis hadden gelegen. Voor Eurocross betrof het één persoon, die in Nederland nog nader wordt onderzocht. Het is volgens de woordvoerster niet zo dat heel grote hordes landgenoten onder de maatregel zullen vallen.
Vorige week heeft het ministerie voor Volksgezondheid in overleg met de alarmcentrales de grens aangescherpt. De beperkingen in de terugkeer betreffen alleen longontsteking. Het merendeel van de betrokkenen valt daar niet onder.
(Bron)

Geen opmerkingen: