dinsdag, oktober 26, 2004

Gesprekken kabinet en sociale partners abrupt afgebroken

DEN HAAG - Het overleg tussen vakbeweging, werkgevers en kabinet is dinsdagmiddag voordat het goed en wel op gang was gekomen, alweer afgebroken. De FNV-vice-voorzitter A. Jongerius kwam na korte tijd woedend naar buiten.
Zij riep dat zij "voor niets" naar Den Haag was gehaald en zei dat zij haar tijd wel beter had kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor het voorbereiden van de acties in de metaal die woensdag worden gehouden.
Volgens Jongerius was geen serieus overleg mogelijk. Zij verwijt het kabinet een halsstarrige houding. Jongerius had graag dinsdag willen horen over welke onderwerpen het kabinet bereid is verder overleg te voeren, maar dat is niet gebeurd. De vakbeweging was bovendien gepikeerd dat "in deze verkennende fase" de pers was geïnformeerd over het geheime overleg.
De FNV gooit de deur voor overleg niet dicht. "Zaken doe je nu eenmaal aan de onderhandelingstafel. Maar het blijkt dat de tijd nu nog niet rijp is", zei Jongerius. De vakcentrales CNV en MHP wilden zelf na het korte overleg geen commentaar geven. Zij verwezen naar de woorden van Jongerius.
Het gesprek van dinsdagmiddag was een vervolg op een overleg van premier Balkenende en de ministers Zalm (Financiën) en De Kneus (Sociale Zaken) maandagavond met de top van vakbonden en werkgeversorganisaties. Het was voor het eerst sinds het stuklopen van het voorjaarsoverleg in mei dat de partijen op dit niveau met elkaar spraken.
Zalm zei dinsdag dat er op dit moment "op allerlei niveaus allerlei contacten plaatshebben" en bevestigde dat Balkenende, die nog herstelt van zijn voetoperatie, daarbij betrokken is. Verder wilde hij niets kwijt. "Een broedende kip moet je niet storen." Volgens ingewijden is Zalm bereid zo nodig wat extra geld op tafel te leggen om een akkoord met de sociale partners mogelijk te maken.
Het conflict tussen kabinet en sociale partners gaat vooral over de WAO en de voorgenomen ingreep in VUT en prepensioen. De Tweede Kamer heeft dinsdag besloten het debat over dat laatste onderwerp, dat maandag zou plaatsvinden, een week uit te stellen. Het kabinet slaagt er namelijk niet in de schriftelijke vragen die de Kamer over het wetsontwerp heeft gesteld op tijd te beantwoorden.
(Bron)

Geen opmerkingen: