maandag, oktober 04, 2004

'Joden besnijden is geen leed'

DEN HAAG - Het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali zou zich beter moeten verdiepen in de gebruiken die zij ter discussie stelt. Dat zei de directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, R. Naftaniël, maandag.
In een reactie op uitlatingen van het VVD-Kamerlid stelt Naftaniël: "Ze wil een eeuwenoud gebruik onnodig de nek om draaien. Besnijdenissen volgens de joodse traditie zijn niet wreed, richten geen schade aan en veroorzaken geen leed." Hirsi Ali gaat volgens Naftaniël te ver in haar 'anti-religieuze kruistocht'.
Het Kamerlid riep zondag het kabinet op te overwegen jongensbesnijdenis strafbaar te stellen. Besnijdenis bij jongens komt vooral voor in joodse en islamitische kring.
(Bron)

Meneer Naftaniël heeft de documentaire duidelijk niet gezien - die draaide er juist om dat de maker er wel leed van had ondervonden, en dat hij niet de enige bleek.
En dat iets een eeuwenoud gebruik is, is geen bewijs voor de goedheid van iets - heksenvervolging is ook eeuwenoud, anti-semitisme ook, moord en doodslag ook.
Hirsi Ali gaf in de documentaire aan dat bij jongensbesnijdenis de voorhuid compleet verwijderd wordt, terwijl de lichtste vorm van meisjesbesnijdenis 'alleen' een prikje in de clitoris is - en dat de jongensversie in dat geval meer schade doet aan de integriteit van het lichaam dan de meisjesversie.
Ik ben geen fan van Hirsi Ali, maar hierin kan ik haar gelijk geven. If it ain't broke, don't fix it - tegenover elk 'voordeel' van besnijden (zowel bij dames als bij heren) staat een 'nadeel'. Persoonlijk ben ik geneigd die nadelen veel zwaarder te laten wegen.
Herhaling docu: zaterdag 9 oktober, 12:00, Ned. 1

Geen opmerkingen: