maandag, december 13, 2004

Groter risico op beroerte voor mensen met migraine

LONDEN - Het risico op een beroerte is voor mensen met migraine ongeveer twee keer zo groot als voor mensen die daar niet aan lijden. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse en Canadese wetenschappers, waarvan de resultaten maandag zijn gepubliceerd in de interneteditie van de British Medical Journal.
Een team wetenschappers voerde onder leiding van de neuroloog Ali Samii van de Universiteit van Washington veertien onderzoeken uit, waarbij het de gegevens van zeker 5000 mensen die aan migraine lijden, analyseerde. Volgens Samii houdt de grotere kans op een beroerte voor mensen met migraine verband met het feit dat tijdens de migraineaanvallen minder bloed naar de hersenen stroomt.
Enkele deelstudies wezen tevens uit dat voor vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken en last van migraine hebben, de kans op een beroerte acht keer zo groot is als voor vrouwen die de pil niet gebruiken. Deze onderzoeksgegevens wijken af van conclusies in andere studies. Het team van Samii bepleit daarom meer onderzoek.
(Bron)

Geen opmerkingen: