maandag, mei 29, 2006

Eng verhaal:

Britse baby's geaborteerd wegens klompvoetjes

LONDEN - In de afgelopen jaren hebben meer dan twintig Britse vrouwen hun ongeboren kind laten aborteren omdat dat een klompvoetje had. Dat is een aandoening die goed te behandelen is.
Volgens The Sunday Times hadden er in de periode 1996-2004 ook zeker vier abortussen plaats omdat de kinderen vingers aan elkaar hadden zitten of een extra vinger hadden.
Volgens de zondagskrant zijn alle abortussen uitgevoerd laat in de zwangerschap, na twintig weken. Afgelopen jaar is een abortus uitgevoerd nadat was gebleken dat het kind een deel van de voet miste.
De gegevens, afkomstig van het Britse bureau voor de statistiek, zijn volgens de krant aanleiding tot een nieuwe maatschappelijke discussie. Onder veel artsen en bij ouderorganisaties groeit de vrees voor een groeiende tendens dat de definitie van een "ernstige handicap" niet langer realistisch is.
De Britse abortuswetgeving kent de mogelijkheid om laat in de zwangerschap nog in te grijpen in geval van een ernstige handicap. In de wet is deze term niet nader gedefinieerd. Het is aan de toekomstige ouders en de behandelend artsen om een oordeel te vellen. Binnen het Britse parlement zijn al eerder stemmen opgegaan om de wetgeving aan te passen, maar tot dusver zonder resultaat.
In Nederland is abortus officieel toegestaan tot het moment dat de foetus buiten het lichaam van de moeder levensvatbaar is. De termijn is gesteld op 24 weken zwangerschap. Artsen houden een marge aan om er zeker van te zijn dat zij zich aan de wet houden.
In de praktijk voeren ze daardoor vrijwel geen abortus uit na 22 weken, aldus de website van het ministerie van VWS. Een vrouw bepaalt overigens zelf wanneer sprake is van een noodsituatie die abortus rechtvaardigt. Late abortussen zijn mogelijk, maar daarvoor zijn speciale protocollen van kracht waarvoor belangrijke eisen van zorgvuldigheid gelden.
(Bron)

Geen opmerkingen: