Lubbers benoemd tot informateur
DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft Ruud Lubbers zaterdagmiddag benoemd tot informateur. De minister van Staat gaat het pad effenen voor een missionair kabinet van CDA en VVD. Dat zei hij toen hij Paleis Noordeinde verliet, waar hij overleg had met de koningin.
Het nieuwe kabinet moet meer doen dan alleen op de winkel passen. Verkiezingen worden voorzien in november. Het CDA en de VVD kunnnen dus werken aan een volwaardige begroting op Prinsjesdag.
Dat is tegen de zin van de linkse oppositie en D66, die bij koningin Beatrix hadden aangedrongen op een "demissionair" kabinet, dat dus geen besluiten kan nemen over onderwerpen die door het parlement als "controversieel" worden bestempeld.
Koningin Beatrix benoemde zaterdagmiddag na een gesprek van meer dan twee uur, Lubbers tot informateur. Eerder had zij de fractieleiders van alle partijen in de Tweede Kamer gehoord.
CDA en VVD hadden aangedrongen op een missionair kabinet van deze twee partijen, dat bij voorstellen van het kabinet is aangewezen op steun vanuit de oppositie. De LPF had zich in het gesprek met de koningin al bereid getoond die steun te geven.
VVD-fractievoorzitter Mark Rutte is "zeer tevreden" met de benoeming van oud-premier Ruud Lubbers tot informateur. "Hij is een ervaren staatsman die op zijn taak berekend is", aldus een woordvoerder van de VVD.
Rutte had bij de koningin aangedrongen op een formateur of wel twee informateurs, een van de zijde van het CDA en een van de VVD. Hij heeft nu echter "geen probleem" met Lubbers als informateur.
Oud-premier Ruud Lubbers hoopt dat zijn werk als informateur er over een tot twee weken al op zit. Daarna is de formatie van een nieuw kabinet een "kwestie van een enkele dag." Hij heeft dat zaterdag gezegd in een korte toelichting op zijn benoeming als informateur. Lubbers gaat onderzoeken welke onderwerpen een nieuw kabinet van VVD en CDA, maar zonder het uit de coalitie gestapte D66, nog moet aanpakken.
Uitgangspunt daarbij is het hoofdlijnenakkoord zoals het kabinet dit bij het aantreden overeenkwam. "Wat is daarvan nog niet gedaan, wat moet nog en wat kan er nog," aldus Lubbers, die erop aanstuurt dat in november verkiezingen worden gehouden. Hij benadrukte echter dat het niet de bedoeling is dat dit kabinet over zijn graf heen gaat regeren. Maar het kabinet moet in ieder geval wel in staat zijn de begroting voor 2007 te verdedigen in de Tweede Kamer.
Vorig jaar werd, na het aftreden van minister Thom de Graaf, het hoofdlijnenakkoord aangevuld met een paasakkoord om D66 binnen de coalitie te houden. Lubbers gaat de partijen "expliciet vragen" welke afspraken uit het paasakkoord moeten blijven gelden, al zal dat naar zijn verwachting beperkt zijn.
Het afhaken van D66 houdt ook in dat de minister van Economische Zaken en die voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties moeten worden vervangen. Vooral het vinden van een kandidaat voor de zware post van Economische Zaken "is niet iets wat je zomaar even doet". Als belangrijke onderwerpen voor de nieuwe bewindslieden noemde Lubbers de Antillen en de splitsingswet, die voorziet in een tweedeling van de energiebedrijven.
Bruno Bruins, de man die Mark Rutte zou opvolgen als VVD-staatssecretaris van Onderwijs, mag als het aan Lubbers ligt toetreden tot het nieuwe kabinet. De beƫdiging van Bruins werd donderdag uitgesteld als gevolg van de kabinetscrisis.
Lubbers begint maandag met zijn officiƫle werkzaamheden. Hij voert dan gesprekken met de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer en met de fractievoorzitters van de partijen. Hoewel er tijdens de consultatieronde van de koningin een "afgetekende meerderheid" voor een missionair kabinet ontstond, wil hij het draagvlak in de Kamer nauwkeuriger in kaart brengen.
Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks vindt het goed nieuws dat er "redelijk snel" vervroegde verkiezingen komen. Ze betreurt wel dat informateur Ruud Lubbers een missionair kabinet gaat onderzoeken. "Ik hoop dat het een zo beperkt mogelijke opdracht krijgt, gezien de ontbrekende electorale legitimatie van dit te vormen minderheidskabinet."
Wouter Bos is blij dat de verkiezingen niet later zullen worden gehouden dan in november. De PvdA-leider is wel benieuwd hoe een minderheidskabinet van CDA-VVD meerderheden gaat bereiken in het parlement. Dat liet de PvdA-leider zaterdag weten in een reactie op de opdracht van informateur Ruud Lubbers.
Volgens Bos zegt de opdracht die Lubbers heeft meegekregen niets over hoe zaken als de begroting worden afgehandeld. In de praktijk zullen de meest urgente zaken doorgaan en worden grote beslissingen aan een volgend kabinet overgelaten, stelt de PvdA-leider. "Dat lijkt mij uit democratisch oogpunt het beste." Bos had zelf bij de koningin vrijdag aangegeven dat hij zo snel mogelijk verkiezingen wil en dat het kabinet demissionair moet blijven.
(Bron)
Het kan altijd nog gekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten