vrijdag, februari 23, 2007

Bonden eisen ingrijpen in topinkomens

UTRECHT - De FNV wil dat het nieuwe kabinet topmanagers die zichzelf miljoenen toestoppen keihard aanpakt. "De vakcentrale is voorstander van hogere belastingen voor de grootgraaiers".
Dat verklaarde FNV-voorzitter Agnes Jongerius donderdag naar aanleiding van het nieuws dat de top van voedingsmiddelenconcern Numico een bonus van vele miljoenen tegemoet kan zien. De beloning van topman Jan Bennink kan oplopen tot 14 miljoen euro, omdat hij Numico heeft gered van de afgrond.
Jongerius verwacht dat het kabinet komt met een extra belastingschijf voor mensen die meer verdienen dan 300 duizend euro. "Volgens mij is dat een mooie eerste klus voor minister Bos van Financiƫn."
Op zijn eerste dag als bewindsman kwalificeerde Bos de beloning van Bennink als een "idioot hoog bedrag". Fiscale instrumenten ziet Bos echter als een "paardenmiddel". Wel vindt de PvdA-minister dat het bedrijfsleven met exorbitante beloningen zelf voeding geeft aan het sentiment dat er ingegrepen zou moeten worden.
Het kabinet maakt in ieder geval werk van het versterken van de rol van ondernemingsraden. Bovendien vindt Bos dat bekeken moet worden of de beloning van Bennink voldoet aan de code-Tabaksblat, de regels rond behoorlijk bestuur.
FNV Bondgenoten vindt het net als de vakcentrale de hoogste tijd dat de politiek de topsalarissen in de commerciƫle sector aanpakt.
CNV Bedrijvenbond wil in eerste instantie via de Sociaal-Economische Raad (SER) met werkgevers regelen dat paal en perk wordt gesteld aan de topsalarissen. Maar als dat niet lukt moet de regering ingrijpen.
Voorzitter Jaap Jongejan van de CNV Bedrijvenbond heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW en werkgeversvereniging AWVN een brandbrief gestuurd. Daarin stelt hij hen de vraag of ze nog kunnen uitleggen waarom werknemers dit "graaigedrag" niet mogen overnemen. De loonstijging van de top moet niet groter zijn dan die van andere werknemers, aldus Jongejan.
Het nieuwe kabinet wil de topinkomens van bestuurders in de (semi-)publieke sector beteugelen. Maar dat is niet genoeg, vindt Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. "Dit kabinet zal nu echt werk moeten maken van een rechtvaardiger inkomensverdeling."
(Bron)

Geen opmerkingen: