zondag, maart 25, 2007

'Rekening niet eenzijdig bij woningcorporaties'

AMSTERDAM - Het kabinet kan niet van de woningbouwcorporaties verwachten dat zij alleen de kosten voor het opknappen van de aangewezen veertig probleemwijken ophoesten. Ook huurders moeten bijdragen.
Dat betoogde voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland zondag in het tv-programma Buitenhof. In het regeerakkoord is vastgelegd dat die wijken 'prachtwijken' moeten worden. Bovenop de investeringen van het kabinet is er volgens Brinkman veel geld nodig voor bijvoorbeeld isolatie van woningen en aanpak van rioleringen.
Het kabinet geeft volgens Brinkman een "niet helemaal eerlijke voorstelling van zaken" als het suggereert dat woningbouwverenigingen het geld maar moeten opbrengen en huurders nergens iets van merken. "Dat klemt", zei Brinkman.
Volgens hem zitten nu te veel mensen in woningen met lage huren en kunnen die best wat meer betalen. Brinkman pleitte er bovendien voor om vanuit de overheid particuliere investeringen meer te ondersteunen. Als de wijken nu niet goed aangepakt worden, moet je "over tien jaar weer restaureren", aldus Brinkman.
(Bron)

Het probleem zit 'm er natuurlijk ook deels in dat in die wijken mensen wonen met bitter weinig perspectief. Als je geen opleiding hebt, kom je niet makkelijk aan het werk, en heb je meestal weinig geld.
Als je de huizen opknapt, voorzieningen verbetert, en dan zegt: zo, mooie wijk, we gaan nu de huren optrekken, dan is het enige dat je bereikt dat je de 'onderste' laag bewoners de wijk uitdrijft. Dat helpt dan wel voor die wijk, maar die bewoners moeten toch weer ergens terecht, en waarschijnlijk zijn ze dan niet zo heel blij en opgewekt.
Dus je zult misschien toch een systeem moeten hebben van huur betalen naar draagkracht - niet 'u verdient te veel, u krijgt geen huurtoeslag, maar verder geeft het niet dat u met 2 keer modaal een huis huurt van 400 euro', maar misschien wel: 'als u x verdient, zult u voor een woning met x punten een x bedrag moeten betalen'.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Buiten dat probleemwijken vaak expres gecreëerd zijn, meestal al slecht onderhouden worden etc etc.

Anoniem zei

Nah, het optreden van Brinkman heeft in ieder geval mijn zondagse lunch verpest: de woningcorporaties zitten bovenop de door de huurders opgebrachte miljarden te wijzen naar àndere partijen... Neem je verantwoordelijkheid, stumperds!