'Gebruik andermans DigiD' was verkeerd advies
DEN HAAG - Mensen die via internet belastingaangifte wilden doen maar hun digitale handtekening kwijt waren, kregen de afgelopen tijd het advies de DigiD van iemand anders te gebruiken.
Dat had niet gemogen, zei een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.
Ze reageerde daarmee op berichtgeving hierover in nrc.next. De DigiD (digitale identiteit), die uit een inlognaam en wachtwoord bestaat, vervangt sinds dit jaar de elektronische handtekening waarmee belastingplichtigen hun online aangifte altijd moesten ondertekenen.
Wie de inlogcodes kwijt is of de DigiD niet op tijd heeft geactiveerd, moet echter een nieuwe aanvragen. Daar gaan maximaal vijf werkdagen overheen. Om die wachttijd te omzeilen, hebben hulplijnen van DigiD geadviseerd andermans codes te gebruiken.
Dat gebeurt nu niet meer, omdat de codes strikt persoonlijk zijn, aldus de woordvoerster. De overheid roept gebruikers van DigiD in een begeleidende brief ook op de gegevens niet aan anderen te verstrekken.
Om mensen toch een beetje tegemoet te komen, krijgen ze nog wel het advies desnoods aan iemand anders te vragen om hun aangifte te versturen zonder dat ze inzage krijgen in de codes van de ander.
Dat advies geldt alleen dit jaar nog, benadrukte de woordvoerster, omdat het nu voor het eerst is dat de elektronische aangifte met DigiD moet worden ondertekend. Het ministerie gaat ondertussen op zoek naar een oplossing voor het probleem.
Dankzij de recente stakingsacties bij de fiscus kunnen particulieren dit keer tot 6 april hun aangifte inkomstenbelasting indienen. Dat is vijf dagen later dan gebruikelijk.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten