woensdag, oktober 17, 2007

Marcouch vraagt politie harder op te treden

AMSTERDAM - Voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart heeft de politie gevraagd probleemjongeren harder aan te pakken. Dat liet hij woensdag weten.
"Ik heb aangedrongen op steviger optreden tegen een groep die de straat terroriseert en lak aan alles heeft."
Marcouch doet de oproep onder meer na de relletjes van de afgelopen dagen in zijn stadsdeel. Een aantal veelal Marokkaanse jongens stak meerdere auto's in brand, bekogelde een televisiebusje met stenen en gooide de ruiten van het politiebureau op het August Allebéplein in. De politie hield nog niemand aan.
Aanleiding voor de ongeregeldheden was de dood van de 22-jarige, Marokkaanse Bilal B. Een politieagente schoot hem zondag dood in het bureau op het August Allebéplein, nadat hij haar en een collega had neergestoken.
"Dit is geen kritiek maar een aanmoediging", zei Marcouch verder. "Ik heb veel respect en waardering voor de wijze waarop de politie heeft gereageerd op de twee drama's van afgelopen week" Naast het incident op het politiebureau verwees de stadsdeelvoorzitter naar de steekpartij op het Technisch College (TeC), waarbij een 16-jarige scholier om het leven kwam.
Ook de Amsterdamse afdeling van politievakbond ACP vindt dat het hoog tijd is voor een hardere aanpak."Zoals het tot op heden is gegaan, werkt het niet. Er moet anders worden opgetreden", aldus voorzitter Cees van der Roer, die zelf op het bureau August Allebéplein werkt.
Volgens Van der Roer krijgt de politie nu niet genoeg bevoegdheden van burgemeester Job Cohen. "De druk en frustratie bij collega's is hoog. Theedrinken alleen lost niets op. Als zelfs imams en ouders geen vat op deze knapen krijgen, moeten we misschien wat radicaler optreden."
Een woordvoerder van het politiekorps Amsterdam-Amstelland liet in een reactie weten dat het de harde aanpak niet schuwt als dat nodig is. "Laat er geen enkel misverstand over bestaan dat wij dan keihard optreden", aldus een woordvoerder.
Volgens hem investeerde de politie de afgelopen dagen vooral in het voorkomen van ongeregeldheden, door jongerenwerkers en buurtvaders in te schakelen. Een kleine groep schopte vervolgens toch onverwacht rellen. "Je kan nooit helemaal voorkomen dat ergens iets gebeurt. Maar we weten in welke groep we de daders moeten zoeken. Als we ze kunnen pakken, zullen we dat niet nalaten."
(Bron)

Doorgaans is het een beperkte groep losgeslagen types die de toon zet. Als je die uit zo'n groep weet te halen, ben je al een hoop ellende kwijt waarschijnlijk.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De ruiten van een politie bureau zijn ingegooid; maar er is nog niemand aangehouden! Over welk 'optreden' hebben ze het nu eigenlijk? Nieuwe ruiten laten inzetten en verder met thee drinken?

Hippo zei

Sja, je zou toch zomaar denken dat je dan wel in staat moet zijn een heterdaadje te doen. Maar blijkbaar niet.