woensdag, april 09, 2008

'Paracetamol alleen nog maar op recept'

ESSEN - Een overdosis paracetamol is vaak de oorzaak van acuut falen van de lever. Het medicijn zou daarom alleen nog maar op recept verkrijgbaar moeten zijn.
Dit stellen wetenschappers van de universiteit van het Duitse Essen, zo meldt Bild, de grootste Duitse krant, woensdag. Volgens onderzoeksleider Ali Canbay zou een arts een echografie van de lever moeten maken voordat paracetamol wordt voorgeschreven.
Annemiek Horikx, apotheker van het geneesmiddeleninformatiecentrum van de apothekersorganisatie KNMP, relativeert de oproep paracetamol alleen nog op recept te verstrekken.
"Elke overdaad schaadt", zegt zij. Ze wijst erop dat ook veel pijnstillers die behoren tot de groep van de NSAID's, zoals Ibuprofen vrij verkrijgbaar zijn. Die kunnen bij een normale dosering al maagproblemen geven.
(Bron)

Zout op recept, suiker op recept, tabak helemaal verbieden, water op recept...
Er staat echt duidelijk op zo'n doosje en in de bijsluiter aangegeven wat de maximale dosis is. Als dat niet voldoende is, zou je eens kunnen overwegen om de huisarts te bellen. Ik ken ook iemand die de dubbele dosis slikt en dat elke dag. Want als ze stopt, krijgt ze hoofdpijn. Ontwenningshoofdpijn, maar ja, zo'n cirkeltje werkt perfect bij mensen die niet willen of kunnen nadenken.

Geen opmerkingen: