Waarschuwingen over racisme Waspik genegeerd
WAALWIJK/WASPIK - Instanties in de gemeente Waalwijk hebben bijna anderhalf jaar lang grote aantallen meldingen over racistische pesterijen van een Liberiaans gezin in het dorp Waspik laten liggen.
De daders werden niet op hun gedrag aangesproken en het gezin werd niet beschermd.
Tot die conclusie komt het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum in een onderzoek naar de treiterijen en intimidatie die in september 2007 leidden tot het vlucht van het gezin uit Waspik.
Minister Ella Vogelaar (Integratie) nam het rapport donderdagochtend in Waalwijk in ontvangst.
Een jaar voor het vertrek van de moeder en kinderen uit het dorp was de situatie al als onhoudbaar betiteld, aldus onderzoeksvoorzitter Henk Smeets donderdag in een toelichting. Tot die tijd waren nog enkel ambtenaren op de hoogte.
"Het heeft te lang geduurd voordat de gemeente de regie in handen nam", aldus Smeets. De politie heeft de situatie 'vergoelijkt' en beschouwd als kattenkwaad.
Jongerenwerk liet zich leiden door angst om het contact met de hangjongeren te verliezen. Vluchtelingenwerk, opbouwwerk en de woningstichting zijn er niet in geslaagd het probleem op het juiste niveau onder de aandacht te krijgen.
De onderzoekscommissie ontdekte verder dat jongeren sinds 1996 zeker drie keer eerder Afrikaanse vluchtelingen uit Waspik hebben weggepest.
In 1996 ging het om twee alleenstaande Ethiopische vrouwen, in 1998 om een Somalische vluchtelinge en haar baby en in 2003 om een Congolese vrouw en haar drie kinderen.
Van twee allochtone gezinnen (uit Irak en Kosovo) die nog in Waspik wonen is bekend dat zij ook regelmatig zijn lastiggevallen. Per gebeurtenis is ad hoc gereageerd, concludeert Forum.
Burgemeester Nol Kleijngeld heeft het Liberiaanse gezin woensdag zijn excuses aangeboden, zei hij in een eerste reactie.
"Ze kwamen naar Nederland omdat dit een veilig land is. Het rapport laat zien dat ze in een onveilige situatie belandden. Het college schaamt zich diep."
Volgens de burgemeester hebben alle betrokken instellingen broddelwerk geleverd, "de gemeente voorop". Consequenties voor het college hoeft het rapport volgens hem niet te hebben.
Kleijngeld verwacht een verandering in de houding van alle betrokkenen. De meest betrokken wethouders Elly Baggerman (GroenLinks) en Peter van Dongen (PvdA) sloten zich daar bij aan.
Minister Vogelaar sprak donderdag in een reactie over incidenten die met zekere regelmaat ook elders in Nederland voorkomen. Volgens haar zijn het problemen die lokaal moeten worden opgelost.
Het onderzoek van Forum biedt gemeenten, politie en instanties in het hele land algemene aanwijzingen hoe om te gaan met spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en (dreigende) racistische overlast. De minister noemde het belangrijk zij er kennis van nemen.
De gemeenteraad bespreekt het rapport volgende week. De tien verdachte jongens verschijnen een week later voor de (kinder)rechter.
(Bron)
De burgemeester heeft (nu) in elk geval wat lef.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten