Gezondheidssites gevaar voor 'cyberchonders'
AMSTERDAM – Mensen met de psychische aandoening hypochondrie (ook wel ziektevrees genoemd) ondervinden hinder van de massaal oprukkende gezondheidsinformatie op internet. Dit stelt een team van softwaregigant Microsoft na onderzoek naar het surfgedrag van een paar honderd anonieme medewerkers.
Hypochonders hebben een overmatige angst voor lichamelijke ziektes, terwijl de dokter na onderzoek vaak niets kan concluderen.
In de gevallen dat er bij de patiënt wel een (lichte) ziekte wordt geconstateerd, wordt dat door de hypochonder vaak geïnterpreteerd als veel ernstiger dan het in werkelijkheid is.
Hypochonders die zichzelf een telefoontje naar de dokter besparen en hun informatie over de vermeende lichamelijke klachten via het web opzoeken, worden in de medische wereld de zogenaamde 'cyberchonders' genoemd.
Voor die groep is er enorm veel informatie beschikbaar over de meest uiteenlopende ziektes. Uit het onderzoek van Microsoft blijkt dat de mensen met ziektevrees veelal op zoek zijn naar worst case-scenario's.
Zij zoeken bijvoorbeeld op hoe groot de kans is op een hersentumor als je hoofdpijn hebt, de mogelijke gevolgen van pijn in de borststreek of in hoeveel procent van de gevallen een blindedarmontsteking noodlottig kan zijn.
Microsoft voerde de studie uit voor verbetering van haar eigen zoekmachine. Ongeveer twee procent van alle online zoekopdrachten zijn gezondheidgerelateerd, aldus de softwaregigant.
In een reactie zegt een woordvoerder van NHS Direct, een online adviesbureau voor gezondheidsvragen: "Het web kan een nuttig hulpmiddel zijn om meer informatie over ziektes te krijgen, maar het mag niet in de plaats komen van praten met een expert. Medische informatie op het web is geen vervanging voor deskundig advies. Het is altijd een goed idee om te praten met een arts als je bezorgd bent over je gezondheid."
Eric Horvitz, die namens Microsoft het onderzoek uitvoerde, zegt tegen de BBC: "Onze resultaten laten zien dat medische zorgen kunnen escaleren door het gebruik van zoekmachines."
(Bron)
Dit gaat om de mensen die vroeger een medische encyclopedie in huis hadden en daar zomaar wat in lazen - oh jee! Een prikkeling in de linkervoet... Jeuk op je rug... Koude handen... Op naar de dokter, dokter, ik ga dood!
Dus er is niet veel veranderd, de informatie is misschien bereikbaarder geworden (maar wie op zoek was, kom die altijd wel vinden).
Je weet natuurlijk wel dat je iets mankeert als je steeds ziekte-informatie opzoekt: hypochondrie ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten