zaterdag, februari 28, 2009

Duitsland overweegt arrestatiebevel Williamson

REGENSBURG/BRUSSEL/ROME - Duitsland zou een Europees arrestatiebevel kunnen uitvaardigen tegen de omstreden Britse bisschop Richard Williamson.
De katholieke geestelijke gaf het spraakmakende interview waarin hij de Holocaust ontkent, immers in het Duitse Regensburg.
Dit heeft de Duitse minister van Justitie, Brigitte Zypries, vrijdag in Brussel geopperd na overleg met haar collega's van de Europese Unie.
De arrestatie zou mogelijk zijn in verband met het lopende onderzoek van het Openbaar Ministerie in Regensburg tegen Williamson, die na zijn gedwongen vertrek uit Argentiniƫ in Groot-Brittanniƫ verblijft. In Duitsland is het ontkennen van de Holocaust een misdrijf.
De reactie vanuit Brussel volgde op de felle kritiek, met name uit de Bondsrepubliek, op de excuses die Williamson donderdag aanbood.
De voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Charlotte Knobloch, noemde de bisschop een overtuigde antisemiet en onverbeterlijke Holocaust-ontkenner.
De president van de Centrale Raad van de Duitse Katholieken, Hans Joachim Meyer, noemde de verklaring ''op geen enkele manier bevredigend''. Meyer zei ook dat een man als Williamson nooit meer een ambt in de katholieke kerk ''kan en mag uitoefenen''.
De bisschop had in de spijtbetuiging vanuit Londen erkend dat hij grote problemen heeft veroorzaakt. In zijn verklaring op een katholieke website bood hij verontschuldigingen aan voor de commotie.
Williamson vroeg vergiffenis aan iedereen die hij heeft beledigd. Hij stelde dat hij nooit zijn omstreden uitspraken zou hebben gedaan als hij had geweten hoeveel pijn en schade die zouden veroorzaken.
''Maar de ontkenning van de Holocaust neemt hij niet terug. En een verwijzing naar de joodse slachtoffers komt niet over zijn lippen'', aldus Meyer.
Ook het Vaticaan neemt geen genoegen met de excuses. Williamson moet ondubbelzinnig terugkomen op zijn opmerkingen, aldus de Rooms-Katholieke Kerk vrijdag.
Er is niet aan de voorwaarden voldaan die het Vaticaan op 4 febuari heeft gesteld, is in de verklaring te lezen. De Brit was toen opgedragen zich volledig en publiekelijk te distantiƫren van zijn uitspraken.
Ook was het schrijven van Williamson niet gericht aan paus Benedictus XVI en niet aan de commissie-Ecclesia Dei, stelt het Vaticaan. Ecclesia Dei onderhoudt namens het Vaticaan de betrekkingen met de afvallige priesterbroederschap Pius X, waarvan Williamson deel uitmaakt.
In het interview dat de Zweedse televisie in Regensburg opnam, had Williamson het bestaan van de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog ontkend.
Hij stelde dat er niet zes miljoen maar 200.000 tot 300.000 joden in de naziconcentratiekampen zijn omgekomen.
De uitspraken leidden internationaal tot een storm van kritiek nadat de paus van Duitse komaf had besloten de excommunicatie van de Brit op te heffen. Naar eigen zeggen was de paus niet op de hoogte van de denkbeelden van Williamson.
(Bron)

Geen opmerkingen: