Natuur in de war door koude winter en warme lente
WAGENINGEN - De natuur is helemaal in de war geraakt door de zeer lange, koude winter en de daaropvolgende extreem warme aprilmaand.
Bomen en struiken bloeien uitbundiger maar korter, vlinders die al jarenlang niet meer zijn gezien, duiken ineens op en in de Zeeuwse delta is sprake van een explosie van roze sterslakken.
Dat melden natuurwaarnemers en wetenschappers op natuurbericht.nl. Die internetpagina is een platform dat Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit heeft opgericht en waarop elf organisaties dagelijks publiceren.
Deze dagen is het topdrukte op natuurbericht.nl, doordat de wetenschappers over elkaar heen buitelen om bijzondere waarnemingen te melden.
April 2009 is met gemiddeld 12 graden ongeveer vier graden warmer dan gewoonlijk. De maand was ook zeer droog. De natuur had een winterachterstand opgelopen, maar heeft ondertussen een voorsprong op gewone jaren opgebouwd van ongeveer twee weken.
Door de snelle temperatuurswisseling zijn veel meer planten dan normaal tegelijkertijd tot bloei gekomen. Waarnemers hebben al brede orchis, daslook en scherpe boterbloem gezien, die meestal pas in mei gaan bloeien.
Ook het oranjetipje is al weken gezien. Deze vlinder verschijnt gewoonlijk rond Koninginnedag. Dit jaar zijn er niet alleen opvallend veel, ze zijn ook gezien op plekken waar de soort al tien jaar niet meer voorkwam.
Ook in de Zeeuwse wateren is dergelijke natuurwinst geboekt: uit het buitenland afkomstige exoten hebben de koude winter niet overleefd. Daarom is het nu toptijd voor autochtone schelpdieren als zeepokken en sterslakken. Ook hebben waarnemers het zeldzame klepelklokje volop in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde aangetroffen.
Het verwarrende voorjaar is slecht voor onder meer padden en vogels, stellen deskundigen. Er zijn in de trekmaand april maar weinig padden veilig over de weg gezet. Op enkele plekken zouden er wel 35 procent minder padden zijn. Dat zou te maken hebben met de vrieskou, gevolgd door droogte.
Ook hebben vogels die in Nederland overwinteren, een slechte conditie door de kou. Doordat het ineens warm werd, hebben de vogels weinig kans gehad even op krachten te komen voordat ze nu gaan nestelen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten