donderdag, juli 02, 2009

Alcohol en tabak net zo slecht als heroïne

BILTHOVEN - Alcohol en tabak zijn net zo slecht voor de volksgezondheid als heroïne en crack. Ze staan bovenaan een lijst met negentien genotsmiddelen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft gerangschikt naar schadelijkheid.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid), die om de ranglijst had gevraagd, heeft het rapport donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
LSD, khat en paddo's staan behoorlijk laag op de lijst. Klink verbood eind vorig jaar nog de teelt en verkoop van paddo's.
Cannabis en xtc bevinden zich in de middenmoot als het gaat om de individuele gebruiker, maar scoren hoger als de schadelijkheid voor de hele bevolking in ogenschouw wordt genomen. Dat komt omdat de middelen veel gebruikt worden.
De negentien deskundigen die de lijst samenstelden, keken naar de giftigheid van een middel, hoe verslavend het is en wat de schade van gebruik voor de samenleving is. Daar doelen ze onder meer op agressie, onveiligheid in het verkeer en ziekteverzuim.
In Nederland is het de eerste keer dat een ranglijst van verdovende middelen op deze manier is samengesteld.
De bedoeling is dat met deze lijst het Nederlandse drugsbeleid op een rationele manier kan worden geëvalueerd.
(Bron)

Schone heroïne schijnt helemaal niet zo gevaarlijk te zijn - alleen is dat nooit te krijgen. Sommige vormen van alcohol, met name rode wijn, hebben in beperkte mate gebruikt een gunstige invloed op de gezondheid. Maar het is bizar dat tabak - geen enkel gunstig effect, zeer slecht voor de gezondheid en gemengd met allerlei stoffen waarvan de effecten helemaal niet duidelijk zijn - vrij verkrijgbaar is.

4 opmerkingen:

Liesan zei

het probleem van schone heroine is alleen wel verdomd verslavend maar los daarvan inderdaad 'niet zo gevaarlijk'

Chipo zei

Tabak is zwaar verslavend, maar heeft een machtiger lobby dan "vieze" junkies.

Hippo zei

Nicotine is vele malen verslavender dan heroïne, en moeilijker om van af te kicken (deels ook omdat het overal verkrijgbaar is natuurlijk).
En ja, die lobby... En die accijnzen... Als alle rokers stoppen, moeten de belastingen fiks omhoog.

Chipo zei

Nou, dan voeren ze toch het rekeningrijden in, die stinken net zo erg tenslotte.