zondag, mei 16, 2010

Tijdschrift onder vuur om graatmager model

AMSTERDAM - Holland & Barrett, een Brits bedrijf dat draait om het promoten van een gezonde levensstijl, is onder vuur komen te liggen na uitgifte van de laatste editie van hun maandblad, Healthy.
Op de cover van het blad is model Kamilla Wladyka namelijk te zien, alleen niet in haar eigen lichaam. Wladyka zou zo mager geweest zijn dat het blad, dat een gezonde levensstijl promoot, het nodig vond dit voor het publiek te verbergen.
Hoofdredactrice Jane Druker geeft toe dat aan het lichaam van de brunette digitaal gesleuteld is. Ze verdedigt zich echter met het feit dat ze niet anders kon, omdat het model pas na het binnenhalen van de opdracht zoveel zou zijn zijn afgevallen. Bovendien zou het gaan om een incident en geen gewoonte.
De Britse krant The Telegraph, die zondag over het voorval bericht, beticht Druker er echter van 'het size-zero probleem gewoon te negeren'. Bovendien, zo meent de krant, had Holland & Barrett weldegelijk kunnen weten dat Kamilla zeer slank is, omdat zij zo ook te boek staat bij haar modellenbureau.
De kwestie kwam aan het licht tijdens een debat over magere modellen, waaraan Druker deelnam. Hierin vertelde ze zelf dat Kamilla zo dun was, dat ze er na de shoot 'ongeveer drie kilo bijgeplakt hebben'.
Gerard Chevalier, psychotherapeut en voormalig modefotograaf, houdt er echter een eigen versie op na. "Tegen mij zei ze dat ze zo graatmager was, dat ze er wel 15 tot 20 kilo bij geshopt hebben", aldus Chevalier.
Susan Ringwood, directeur van een stichting die vecht tegen eetziekten, gooit eveneens wat olie op het vuur door aan te geven 'zeer teleurgesteld te zijn'. Eleni Renton, eigenaresse van Leni's Model Management, noemt de actie 'gekkenwerk'.
Vanuit Holland & Barret is nog geen reactie gekomen.
De krant onthulde eerder al gevallen waarin zodanig gephotoshopt werd dat niet meer te zien is hoe slank sommige mannequins zijn. Magazines zouden dit doen, om kritiek af te wenden en niet de naam te krijgen de ongezonde 'size-zero' te promoten.
(Bron)

Geen opmerkingen: