woensdag, november 03, 2010

'Neanderthalers hadden wisselende sekscontacten'

AMSTERDAM - Neanderthalers hadden vermoedelijk meer wisselende seksuele contacten dan moderne mensen. Dat melden Britse wetenschappers naar aanleiding van een analyse van fossiele vingerbotten.
Neanderthalers hadden een relatief lange ringvinger ten opzichte van hun wijsvinger. Dat wijst er op dat de voorouders van de moderne mens in de baarmoeder bloot stonden aan veel mannelijke hormonen.
Op latere leeftijd waren ze daardoor vermoedelijk seksueel zeer actief en hadden ze mogelijk ook meerdere seksuele partners. Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Liverpool en de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
“We gaan ervan uit dat androgene hormonen de genen beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van vingers, tenen en het reproductieve systeem”, verklaart onderzoekster Emma Nelson op nieuwssite Physorg.com.
“We hebben recent aangetoond dat primaten met veel wisselende seksuele contacten een relatief lage wijsvinger-ringvinger index hebben, terwijl monogame primaten juist een hogere index hebben”, aldus Nelson.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door fossiele vingerbotten van Neanderthalers te vergelijken met de vingers van moderne mensen en andere aapachtige voorouders van de mens, zoals Ardipithecus ramidus en Australopithecus afarensis.
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat mensen met een een relatief lange ringvinger vaak competitiever zijn ingesteld en meer seksuele contacten hebben. Volgens de Britse wetenschappers is het daarom aannemelijk dat de vingerlengte van Neanderthalers ook iets zegt over het gedrag van de oermensen.
“Sociaal gedrag is maar moeilijk te achterhalen doormiddel van fossielen”, aldus onderzoekster Suzanne Shultz. “Het ontwikkelen van een nieuwe aanpak zoals het bestuderen van de vingerratio kan leiden tot nieuwe inzichten.”
(Bron)

Geen opmerkingen: