dinsdag, november 23, 2010

Onderhandelaar Taliban waarschijnlijk nep

KABUL - Afghaanse regeringsvertegenwoordigers hebben maandenlang geheime gesprekken gevoerd over een mogelijke vrede met een nep-Talibanleider.
Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag op basis van een reeks anonieme bronnen. De krant sprak onder meer met NAVO-functionarissen, Westerse diplomaten en vertegenwoordigers van de regeringen van Afghanistan en de Verenigde Staten.
President Hamid Karzai van Afghanistan zei later op de dag tijdens een persconferentie dat hij niet heeft gesproken met de man die zich zou hebben voorgedaan als Mullah Akhtar Mohammed Mansour.
Dat zou de tweede man zijn binnen de Talibanbeweging, achter Mullah Omar. Ten tijde van het schrikbewind van de Taliban in Afghanistan (1995-2001) was Mansour minister van Luchtvaart.
'Mansour' sprak volgens The New York Times drie keer met Afghaanse regeringsvertegenwoordigers en met functionarissen van de NAVO, op diverse plekken in Afghanistan.
In de hoofdstad Kabul, waar hij vanuit Pakistan naartoe was gevlogen met een vliegtuig van de NAVO, sprak de bedrieger volgens de kwaliteitskrant ook met Karzai.
De president deed het verhaal van het Amerikaanse dagblad af als ''propaganda van de internationale media'' en stelde dat de berichtgeving is gebaseerd op leugens. Karzai bevestigde wel dat er in het verleden indirect contact is geweest met de Talibanleiding, die zich in buurland Pakistan zou bevinden.
De man die zich voordeed als Mansour, zou volgens een bron van The New York Times ''veel geld" hebben gekregen voor zijn komst naar de onderhandelingstafel. Exacte bedragen werden niet genoemd in het artikel.
Het bedrog kwam aan het licht toen een oude bekende van Mansour aangaf dat hij de man aan de onderhandelingstafel niet herkende.
(Bron)

Geen opmerkingen: