zondag, februari 06, 2011

Groeiseizoen neemt toe door warmte

WAGENINGEN - Het groeiseizoen in de natuur is in de afgelopen tien jaar met bijna een maand toegenomen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering.
In de laatste tien jaar is de temperatuur in Nederland gemiddeld met 1,3 graden toegenomen in vergelijking met de periode 1940 - 1960, die door wetenschappers als representatief wordt beschouwd.
Dat heeft De Natuurkalender zondag bekendgemaakt. De Natuurkalender is het nationale waarnemingsnetwerk van de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels, waaraan sinds de start in februari 2001 meer dan 120.000 natuurfeiten zijn doorgegeven.
Volgens de wetenschappers is het voorjaar in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen, terwijl de winter negen dagen later was.
Het groeiseizoen begon het vroegst in 2008, toen els en hazelaar 31 dagen eerder bloeiden dan ooit was vastgesteld. De winter ging in 2006 het laatst van start.
De blaadjes vielen twintig dagen later dan gewoonlijk van de bomen. Ook in 2001 en 2005 begon de winter opvallend later, aldus De Natuurkalender.
Het afgelopen jaar 2010 vormde een uitzondering op de regel dat het groeiseizoen eerder start. Door aanhoudende kou waren vroegbloeiers als de pinksterbloem en het fluitekruid ruim een week later, maar de herfst viel ook later in en startte pas half oktober.
Op dit moment ligt de natuur door de vrij zachte januarimaand ruim drie weken voor op normaal, en vijf dagen op het langjarig gemiddelde.
(Bron)

Geen opmerkingen: