'Leger Egypte betrokken bij martelingen'
CAIRO - Mensenrechtenorganisaties en actievoerders stellen dat het Egyptische leger in het geheim grote aantallen mensen heeft opgepakt sinds het begin van de protesten tegen de regering ruim twee weken geleden.
Verder zouden de militairen betogers hebben gemarteld.
Mensenrechtenactivisten wijzen er donderdag in de Britse krant The Guardian op dat het leger ten onrechte claimt dat het neutraal is in het conflict tussen president Hosni Mubarak en de betogers die willen dat het staatshoofd vertrekt.
Volgens Hossam Bahgat, voorman het Egyptische Initiatief voor Individuele Rechten, zijn honderden en mogelijk zelfs duizenden mensen door militairen opgepakt. Bahgat stelt dat deelname aan een betoging of het in het bezit zijn van een pamflet al reden kan zijn om iemand aan te houden.
De 23-jarige Ashraf zegt tegen The Guardian dat de militairen hem vrijdag hadden opgepakt en hem beschuldigden van het werken voor ''buitenlandse vijanden''.
Ashraf laat weten dat hij werd gemarteld toen hij zei dat hij een andere regering wilde. ''Ze begonnen me te trappen'', zegt Ashraf over de militairen. ''Een van hen bleef me tussen de benen schoppen.''
Heba Morayef, een onderzoeker van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, laat weten dat hij veel telefoontjes krijgt van mensen die zeggen dat hun zoon of een ander familielid wordt vermist.
Velen denken dat hun vermist familielid door het leger is opgepakt, aldus Morayef.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag met de Saudische koning Abdullah telefonisch overlegd over de crisis in Egypte. Dat heeft het Witte Huis laten weten.
''De president benadrukte het belang van het direct nemen van stappen naar een ordelijke overgangsperiode'', aldus de verklaring van het Witte Huis.
Saudi-Arabië is net als Egypte een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten voor de VS. De tot voor kort uitstekende relatie tussen Egypte en Washington begint echter steeds meer scheuren te vertonen.
Eerder woensdag haalde de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit uit naar de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die het regime in Caïro had opgeroepen sneller te hervormen en een einde te maken aan de noodtoestand die sinds 1981 van kracht is.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten