woensdag, mei 22, 2002

In het NRC van gisteren stond nog een fijn stukje. U weet wel, het NRC, die extreem-linkse krant ;-)
In het stuk wordt beschreven hoe een park in Graz beveiligd wordt door een burgerwacht, 'Vereniging van burgers voor veiligheid'. Ze willen misstanden aanpakken als drugshandel, zwervers en ongedisciplineerde fietsers.
'Het oogt als goedbedoelde, hooguit enigszins bekrompen burgerzin. Maar achter dit masker van onschuld gaat volgens critici een gevaar schuil. De burgerwacht is een partijmilitie van de rechts-populistische FPÖ. Alleen leden van die partij kunnen lid worden.
,,We zijn bezig met een groep van vijftien mensen die zorgvuldig worden getraind.'' De vereniging wordt geleid door kolonel Helge Endres (62), die ook voor de FPÖ in de gemeenteraad zit en tevens lid is van de SS-Kameradschaft, een vereniging van oud-SS-officieren.
De woede van de burgers over de onveiligheid is voorbereid via de zogeheten Anzeigeblättern, huis-aan-huis-kranten waarin redactionele ruimte per centimeter wordt verkocht. Afgelopen winter verschenen daarin steeds vaker berichten over dealers uit Nigeria, of algemeen uit Afrika, die cocaïne probeerden te slijten aan schoolkinderen.'
'Landelijk dreigde nog voor de burgerwacht zijn werk begon een rel toen Oberst Endres als leider van de club in uniform bij de presentatie verscheen. Niks aan de hand, vond minister van Defensie Herbert Scheibner (ook FPÖ), want de bijeenkomst was officieel toch geen Versammlung (vergadering). Minister van Justitie Dieter Böhmdorfer (FPÖ) hoopt op voorbeeldwerking van het initiatief. En daar ziet het wel naar uit. Karinthië, waar FPÖ-topman Jörg Haider gouverneur is, heeft belangstelling. In de hoofdstad Klagenfurt staan velen te trappelen om burgerwachter te worden - alleen de straatdealers ontbreken er.'
(Hele artikel)

Geen opmerkingen: