woensdag, augustus 07, 2002

Wat cynisch... Stuit je al zappend op een Amerikaans bevallingsprogramma. Met een meid van 16 die op de gewone manier bevalt - zonder ruggenprik. Dat is in Nederland gebruikelijk, alleen krijgt een aanstaande moeder hier veel voorbereidende oefeningen om een wee op te vangen.
Wat was het commentaar bij de gillende, krijsende 16-jarige? 'Ze zal het zonder ruggenprik moeten doen, haar moeder wil zo voorkomen dat ze weer zwanger raakt'. Ach ja, condooms zullen wel uit den boze zijn. Ik kan dat maar niet begrijpen. Blijkbaar is dochterlief al een tijd geleden gestart met sex - ben je dan niet achterlijk als je dat negeert? Of je probeert haar te overtuigen dat ze niet moet sexen voor het huwelijk, of je opent je ogen voor de realiteit en regelt dat ze iets gebruikt tegen zwangerschap en SOA's.
Las onlangs ook nog een schokkend verhaal over tieners in de USA die serieus nog nooit van AIDS gehoord hadden. Dan kun je ze nauwelijks kwalijk nemen als ze niet aan safe sex doen, maar nee: ze moeten niet sexen want dat is zondig. Sluit ze dan op in gescheiden kostscholen of zo.
Maar ja, tieners hoeven niks van sex te weten, want ze mogen niet vrijen, dus doen ze het niet, dus waarom zou je goede preventieve voorlichting geven? Tuurlijk, als je ze vertelt dat ze als de tijd daar is een condoom moeten gebruiken, gaan ze massaal en acuut aan het neuken - dan vergaat de wereld. Dan kun je maar beter het risico nemen dat je kind kapot gaat aan AIDS of aan jouw vooroordelen omdat ze zwanger werd.
Daarna nog een meisje van 16 die op weg was naar haar tweede keizersnede.
Ik zal wel een trut zijn, maar ik kan daar echt niet bij.

Geen opmerkingen: