vrijdag, december 20, 2002

Asielzoekers. Mensen met een handicap of beperkende chronische ziekte. Bejaarden. Mensen afhankelijk van een lage uitkering (ex-leden van het kabinet vallen hier uitdrukkelijk *niet* onder!). Verslaafden. Kinderen.
Wie zei ook alweer dat je de humaniteit van een samenleving kunt aflezen aan hoe die samenleving met haar 'zwakste' leden omgaat?

De voortgaande sterke groei van het budget voor medicijnen zal worden afgeremd door prijsconcurrentie te bevorderen en de medicijnen die in het pakket worden vergoed, kritisch te beschouwen.
(Bron)
Alleen als iemand duurzaam volledig arbeidsongeschikt is, is er recht op een WAO-uitkering. Voorwaarde is dat betrokkene een zodanige ziekte of gebrek heeft, (ondersteund door een lijst van ziektebeelden die niet noodzakelijkerwijze met een arbeidsuitval van vijf jaar of meer gepaard gaan) dat er ook bij een tijdige aanpak van het verzuim geen uitzicht is om binnen vijf jaren te kunnen functioneren in de oude of enige andere baan.
(Bron)
De nieuwkomers zullen de kosten van de verplichte inburgeringcursus vooraf moeten betalen. Na tijdige en succesvolle afronding van de cursus - aan te tonen met een toets - wordt de helft van dat bedrag gerestitueerd. Het tijdig en succesvol afronden van de cursus wordt tevens voorwaarde voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.
(Bron)
Gestreefd wordt echter naar herziening van het Vluchtelingenverdrag, waarbij asiel uitsluitend wordt geboden in de regio van herkomst en de vluchtelingenstatus door de UNHCR wordt vastgesteld.
(Bron)
Criminaliteitsbestrijding en rechtshandhaving zullen doeltreffender moeten worden door invoering van een algemene identificatieplicht, ruimere toepassing van DNA-technieken en van cameratoezicht op plaatsen met een verhoogd risico op criminaliteit. Ook uitbreiding van controlebevoegdheden van de politie op wapens in voertuigen en uitbreiding van de mogelijkheden tot koppeling van bestanden in het belang van de rechtshandhaving en opsporing moet daaraan bijdragen.
(Bron)

Sla een willekeurige krant open, en je leest wat de burger allemaal moet, niet meer mag, fout doet, beter moet doen, meer moet betalen, minder krijgt. Ik vind niet dat iedereen alleen rechten en geen plichten zou moeten hebben. Ik weet dat het economisch minder gaat. Maar wat ik niet kan begrijpen, is dat er geen geld is voor in mijn ogen primaire dingen, en wel geld voor dingen als de JSF.

En deze moeten ze zelf nog maar eens overlezen:

Burgers zijn geen consumenten van de samenleving, zij zijn er verantwoordelijk voor. Zij mogen aangesproken worden op het motto: "fatsoen moet je doen". Het kabinet gaat het belang van waarden en normen actief uitdragen.
(Bron)
Voor alles dient het kabinet zich dan ook het versterken van de representatieve democratie op basis van evenredige vertegenwoordiging en een goed functionerend bestuur ten doel te stellen.
(Bron)

Geen opmerkingen: