dinsdag, december 24, 2002

NOS-TT 192 di 24 dec

Theoloog wil kerst afschaffen

ZOETERMEER Kerstmis is heidens en moet worden afgeschaft. Een opmerkelijke conclusie uit het boek 'De kring om de Messias' van theoloog A. van de Beek.
Het kerstfeest heeft in tegenstelling tot Pasen en Pinksteren geen joodse wortels, stelt de hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Hij wijst erop dat de kerk van de eerste eeuwen kerst nog niet vierde.
Pas in de vierde eeuw ontstond kerst, als opvolger van het midwinterfeest. De symbolen stammen dus uit het heidendom.
Ook de groeiende rol van de kerstman is voor Van de Beek een reden kerst als christelijk feest af te schaffen.

Ik ben het er helemaal mee eens dat kerst een heidens feest is. Het kwam de kerk destijds goed uit, en die heeft het gewoon ingelijfd.
Ik ben zeer onkerkelijk, maar de redenatie van deze meneer klopt niet: als we alles zoals vroeger moeten doen, kunnen we wel erg veel gaan afschaffen. Voor veel mensen is kerst inmiddels een christelijk feest geworden, met alles wat daar bijhoort. En volgens deze meneer mag dat niet? Ik denk niet dat veel kerstvierders het idee hebben dat ze een zeer oorspronkelijk christelijk feest vieren, en zeker niet dat ze het vieren zoals het vroeger gevierd werd. En wat zou dat? Voor mijn part vieren mensen kerst, of niet, of op een ludieke manier. Zolang ze er zelf happy mee zijn, en niet vinden dat anderen het persé op hun manier moeten vieren, en niemand er last van heeft. Wat doet deze meneer zelf met kerst?

Geen opmerkingen: