woensdag, april 23, 2003

TT 107 Regime voor ama's moet soepeler

DEN HAAG Het regime op campussen voor jonge alleenstaande asielzoekers moet versoepeld worden. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door 7 instanties, waaronder Vluchtelingenwerk Nederland.
De rechter draagt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers op om de ama's meer vrije tijd te gunnen. Verder moet er een onafhankelijke klachtencommissie komen.
Het COA mag geen zakgeld meer inhouden.
De rechter wees de hoofdeis af dat de ama's niet aan het regime als geheel mogen worden onderworpen. Een groot deel van de minderjarige asielzoekers is uit protest weggelopen van de campussen.

Wie de tweedelige documentaire van de VPRO over 'Campus Vught' heeft gezien, kan het alleen maar hartgrondig eens zijn met deze uitspraak.
Wat zou er trouwens gebeuren als een schooldirecteur tegen zijn leerlingen zou krijsen: 'De leraren háten jullie!!"? Want de kersverse directeur - die natuurlijk in een rotsituatie terecht kwam, middenin een conflict dat muurvast zat - riep tegen de asielzoekers: 'The coaches, they hate you'.
Stom van degene(n) die de directeur aanstelde(n) om niet op zoek te gaan naar iemand die de capaciteiten had om het conflict op te lossen. Deze man was een dwarskont die nauwelijks Engels sprak en in minder dan geen tijd niet alleen de bewoners tegen zich had, maar ook zijn medewerkers. Schrijnend om te zien. Extra schrijnend omdat die bewoners vluchtelingen zijn, op de vlucht voor joost mag weten wat - asiel afgewezen, en later werd bedacht dat de regels op grond waarvan ze afgewezen werden, veel te streng waren, de verhalen niet gecheckt.
Maar die Theophile, de woordvoerder van de AMA's, die zal zich wel redden. Dat leek me een slimme, handige jongen. Een beter politicus dan een hoop Haagse types. Ik hoop dat ie ergens goed terecht komt, en de anderen ook...

Geen opmerkingen: