zondag, december 05, 2004

Kabinet hield vervolging kernreactor Petten tegen

DEN HAAG - Het kabinet heeft tot woede van het Openbaar Ministerie voorkomen dat de kernreactor in Petten wordt vervolgd wegens ernstige milieudelicten. Inspecteurs troffen in september 2003 'Oost-Europese toestanden' aan rond de reactor, maar mochten hiertegen niet optreden.
Dit blijkt uit interne documenten van het ministerie van Justitie die de Volkskrant bezit. Radioactief materiaal was in Petten opgeslagen in zeecontainers, bleek bij een grootschalige politie-inval op het reactorterrein. Zwaar giftige stoffen stonden onbeschermd in de buitenlucht of waren ondergebracht in lekkende houten keten. Er dreigde ontploffingsgevaar.
Het OM wilde een zaak beginnen tegen de reactor, maar die is eigendom van de Europese Commissie. Buitenlandse Zaken vreesde een diplomatiek conflict en stelde de Europese Commissie begin dit jaar gerust: het OM zou geen strafzaak beginnen. Alleen het Europese Hof van Justitie zou mogen optreden. Medewerkers van de reactor zouden in Nederland strafrechtelijke immuniteit bezitten.
Het OM heeft woedend gereageerd op deze 'onbevoegde toezegging', die bovendien juridisch niet zou deugen. Lopend justitieel onderzoek werd in allerijl stilgezet. En de dagvaarding tegen Euratom, een 'werkmaatschappij' van de Europese Commissie, werd in maart plotseling ingetrokken.
Het OM beschouwt de milieuovertredingen van de reactor als zeer ernstig. Vooral de verkeerde opslag van gasflessen in de buurt van een kernreactor wordt Euratom aangerekend. Waarschijnlijk heeft het bedrijf jarenlang zijn gang kunnen gaan.
Het optreden van Buitenlandse Zaken heeft vervolging van Euratom waarschijnlijk geblokkeerd. Het juridische vertrouwensbeginsel eist dat overheden zich houden aan beloftes. 'Het OM zit nu met de handen in het haar', erkent een OM-functionaris. Hij vreest dat Euratom nu vrij spel heeft op Nederlandse bodem. Een andere ambtenaar: 'In Petten is een nucleaire vrijhaven ontstaan.'
Het ministerie van Justitie en de top van het OM, het college van procureurs-generaal, hebben zich er bij neergelegd dat Euratom vrijuit gaat. Zij zijn ervan overtuigd dat het bedrijf immuniteit bezit en willen binnenkort de zaak seponeren.
Drie andere bedrijven die actief zijn op het terrein van de kernreactor worden wel voor de rechter gedaagd. Zij zullen zich tijdens een rechtszaak beroepen op het gelijkheidsbeginsel, waardoor mogelijk enkele aanklachten stranden.
(Bron)

Geen opmerkingen: