vrijdag, maart 18, 2005

'18.000 verpleeghuisbewoners ondervoed'

HILVERSUM - Ondervoeding en uitdroging is een stille moordenaar. 30 procent verpleeghuisbewoners (18.000 mensen) is ondervoed of uitgedroogd en mensen sterven daar aan. Dat stelde bijzonder hoogleraar chronische zorg J. Schols donderdagavond in het televisieprogramma NOVA. Schols noemt het onacceptabel dat de landelijke richtlijnen niet worden nageleefd.
In de uitzending kwamen familieleden van drie mensen aan het woord die vorig jaar na een opname in een verpleeghuis voor revalidatie ondervoed en uitgedroogd waren. In twee gevallen overleed de patiënt. Het ging om een vrouw in verpleeghuis Innersdijk uit Groningen en een man die werd opgenomen in verpleeghuis Rijckehove in Capelle aan den IJssel.
Een patiënte van verpleeghuis Aeneas in Breda belandde met een beginnende maagzweer en uitgedroogd in het ziekenhuis en woont nu in een ander verpleeghuis. Het gaat goed met haar, zei haar dochter, die eerder van het personeel het aanbod kreeg om haar moeder te laten versterven omdat zij niet meer wilde eten, drinken en leven. De dochter, die overtuigd was dat haar moeder ziek was en niet levensmoe, nam daar geen genoegen mee.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de familie van de patiënt uit Capelle gevraagd om op de hoogte gehouden te worden van de uitspraak van de klachtencommissie van het verpleeghuis. Het verpleeghuis in Breda had de inspectie niet op de hoogte gebracht van de calamiteit tot dat duidelijk werd dat NOVA er aandacht aan zou brengen. De Inspectie heeft het verpleeghuis daarvoor op de vingers getikt.
Over het Groningse verpleeghuis zei een woordvoerster van de Inspectie dat in de gaten wordt gehouden of er een klacht is ingediend bij de klachtencommissie van het verpleeghuis. Als dat zo is, dan wil de inspectie dit in de gaten houden.
Daarnaast zit de Inspectie bovenop het Amsterdamse verpleeghuis Vreugdehof. Daar overleed vorig jaar een vrouw, omdat ze niet volgens de regels was vastgebonden aan bed. De vrouw gleed uit het bed, raakte bekneld en overleed. De vrouw was vastgebonden, omdat er te weinig personeel in de nachtdienst zat.
Volgens de Inspectie mag dat nooit een reden zijn. De vrouw kon ook niet bij de alarmbel. Die was weggelegd, omdat ze er te vaak gebruik van maakte. De inspectie heeft het verpleeghuis op de vingers getikt en gaat deze maand nog twee keer langs om te kijken of de vereiste maatregelen zijn genomen om dit in de toekomst te voorkomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: