Winkels verdwijnen uit dorpen
AMSTERDAM - De winkels in Nederlandse dorpen zijn binnen drie jaar verdwenen. Door de prijzenoorlog tussen supermarkten dreigen de woonplaatsen van miljoenen Nederlanders in 'spookstadjes' te veranderen. Dat meldt De Telegraaf maandag.
De leegstand van winkelpanden in plaatsen tot vijfduizend inwoners is de afgelopen vier jaar vervijfvoudigd. In enkele gebieden in Noord-Brabant en Noord-Holland is sprake van dertien of zestien keer zo veel leegstand, blijkt uit een onderzoek van het bureau Locatus. Het onderzoeksbureau controleert jaarlijks de winkels in Nederland op de wijziging van de functie, uitbreiding of leegstand.
Geschat wordt dat zes miljoen Nederlanders in dorpen tot vijfduizend inwoners wonen. "De dorpen dreigen spookstadjes te worden", zegt woordvoerder Patrick Manning van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). "Je ziet de huizenprijzen dalen. De consument moet goed beseffen dat wanneer hij bij supermarkten in de stad boodschappen doet, dit de gevolgen zijn."
Het HBD denkt dat weinig tegen het klantverlies van lokale winkeliers kan worden ondernomen. "We vrezen dat er weinig tegen te doen valt", zegt Manning. Allerlei pogingen om ondernemers te behouden door bijvoorbeeld lage huren zijn druppels op de gloeiende plaat. Zonder klanten wordt het niets."
De Landelijke Vereniging van Kleine Kernen ziet echter nog hoop. "Gelukkig zijn er tal van initiatieven", zegt voorzitter Driek van de Vondervoort. "Verschillende dorpen, ook hele kleine, weten winkels te behouden door handtekeningenacties, waarin de bevolking toezegt een deel van de boodschappen bij de winkelier te blijven doen."
(Bron)
Wat extra handig is: het streekvervoer wordt ook steeds verder uitgehold. Dus straks kun je alleen in een dorp wonen als je een auto hebt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten