maandag, september 19, 2005

Maikel wacht nog steeds op excuses

RIJSWIJK - De personen die rechtstreeks betrokken zijn geweest bij de verhoren van Maikel, het vriendje van de vermoorde Nienke Kleiss, hebben nog steeds geen contact opgenomen met Maikel. Zij zouden met hem over de gemaakte fouten moeten praten en hun spijt kunnen betuigen. Maikel, destijds net drie dagen elf jaar, werd zes tot acht keer op een ongeoorloofde wijze verhoord.
De nu net 16-jarige jongen en zijn vader zijn zo verontwaardigd over de stilte van de direct betrokkenen, dat zij hen een open brief hebben geschreven. Die verschijnt dinsdag waarschijnlijk in een aantal kranten. De brief is gericht aan de officier van justitie, de teamleider bij de politie, rechercheurs en de verhoorders.
De vader van Maikel zei maandag in een toelichting dat het om erkenning gaat. "Voor Maikel zou dat heel goed zijn." Hij stelt dat het probleem niet zozeer is dat er fouten zijn gemaakt, want dat is menselijk, maar wel dat zij Maikel zo zwaar en vaak onder druk hebben gezet. "Hij heeft het door de onmenselijke behandeling die hij heeft ondergaan bij de politie zoveel moeilijker gehad om te herstellen van de traumatische gebeurtenis. Als hij geestelijk niet zo vreselijk sterk was geweest, hadden we nu met een emotioneel wrak gezeten", aldus de brief.
Vader Ron denkt nog steeds aan gerechtelijke stappen om genoegdoening te krijgen. Verder wil hij daar nog niet op ingaan. Oprechte excuses van degenen die direct bij zijn zoon betrokken waren, zouden hem daar nog eventueel van af kunnen krijgen. Hij wil erover praten en de onderste steen boven hebben.
Recent maakten wel minister Donner (Justitie), voorzitter H. Brouwer van het college van procureurs-generaal en de Rotterdamse korpschef Meijboom excuses. Maikel en zijn vader waarderen dat maar kunnen er niet bij dat de betrokkenen niets van zich laten horen. Niet sinds het moment dat de echte dader, Wik H., in het vizier kwam en ook niet na het verschijnen van het kritische rapport.
"Jullie hadden de mogelijkheid om excuses aan te bieden om zodoende het onrecht te herstellen. Waarom hebben jullie dat niet gedaan? Is dit lafheid, schaamte of geen opvoeding? Of denken jullie nog steeds dat jullie het destijds goed gedaan hebben?", aldus de brief.
(Bron)

Geen opmerkingen: