donderdag, september 15, 2005

'Nederland slecht voorbereid op overstroming'

Nederland is onvoldoende voorbereid op de gevolgen van een dijkdoorbraak. Dat zegt een aantal waterdeskundigen donderdag in het NRC Handelsblad. Vijftien procent van de dijken voldoet niet aan de gestelde normen en van nog eens 35 procent is dat nog onbekend.
Dijken zouden een waterstand moeten kunnen keren die eens in de tienduizend jaar voorkomt. Die eis is wettelijk vastgelegd. Volgens hoogleraar rampenbestrijding Ben Ale is de realiteit anders. ?Wij hebben in Nederland wel vaker de neiging om te denken dat de werkelijkheid zich gedraagt naar de wet.? Rijkswaterstaat gaat zich de komende jaren inspannen om de risico?s op een grote overstroming te verkleinen. Ale hoopt dat die inspanning niet te laat zal komen.
Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen, is er niet van overtuigd dat Nederland beter zal reageren op een grote overstroming dan de Verenigde Staten. Schaap denkt dat er nog veel valt te verbeteren in de informatieuitwisseling tussen gemeenten en waterschappen.
De deskundigen zijn het erover eens dat de gemeentelijke rampenplannen moeten worden verbeterd. De huidige scenario?s gaan niet verder dan de evacuatie van tienduizend mensen. In rampenplannen zou men meer rekening moeten houden met grootschalige evacuaties en het uitvallen van elektriciteit en telefoonlijnen.
(Bron)

Opvallend: bij de bron stond een reclame met een foto van meiden onder water in een bungalowpark.

Geen opmerkingen: