woensdag, maart 22, 2006

Groepsaanranding marine aanleiding onderzoek

DEN HAAG - Een melding over een vermeende groepsaanranding van een jonge vrouwelijke matroos op het fregat Tjerk Hiddes van de Koninklijke Marine, was voor staatssecretaris Van der Knaap de directe aanleiding om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar seksuele intimidatie bij Defensie. Dat is woensdag bevestigd door de woordvoerster van Van der Knaap.
Defensie wil niets zeggen over het incident, omdat het onderzoek nog moet plaatsvinden. De marechaussee heeft geen onderzoek gedaan omdat de vrouw geen aangifte heeft gedaan.
Bronnen die bekend zijn met de details van het incident melden dat - volgens de vrouw - de aanranding plaats had anderhalf jaar geleden, eind 2004, toen de Tjerk Hiddes deelnam aan de operatie Enduring Freedom rond het Arabisch Schiereiland. Getuigen die het incident bevestigen zijn een vrouwelijke collega en de vriend van het slachtoffer, die beiden op het schip aanwezig waren.
De vrouw zou het incident hebben gemeld bij een vertrouwenspersoon en bij de commandant van het schip, maar die zou niets hebben gedaan. De vrouw werd vervolgens in 2005 ontslagen omdat ze een aantekening in haar zogeheten takenboek miste. De man die haar takenboek controleerde was volgens een bron een van de mannen die haar zou hebben aangerand.
Pas na haar ontslag zocht de vrouw contact met haar vakbond, de FNV-bond AFMP. Die vecht inmiddels haar ontslag aan.
De leiding van de Koninklijke Marine werd pas enkele weken geleden geïnformeerd over het incident, toen de AFMP er over aan de bel trok. Ook Van der Knaap werd daarna pas op de hoogte gesteld.
Hij besloot vervolgens tot de instelling van een externe onderzoekscommissie. Waarom de leiding van de marine en de politieke leiding van het ministerie niet eerder zijn geïnformeerd, is onderdeel van het onderzoek.
Het is niet voor het eerst dat er beschuldigingen zijn van seksuele intimidatie en wangedrag bij Defensie. Het gaat om enige tientallen meldingen per jaar. Volgens onderzoek door accountantsbureau KPMG wijkt dat overigens niet bijzonder af van de situatie in andere geledingen van de samenleving.
De Tjerk Hiddes is niet voor het eerst negatief in het nieuws. In december werd cocaïne gevonden aan boord van het M-fregat toen het schip bij Curaçao lag. Drie opvarenden werden gearresteerd.
Of er iets specifiek mis was met de cultuur op de Tjerk Hiddes is eveneens onderdeel van het onderzoek, aldus een woordvoerder van de marine. Het fregat is overigens in februari uit dienst gesteld en verkocht aan Chili.
(Bron)

Geen opmerkingen: