Lucia de B. waarschijnlijk door beroerte getroffen
RIJSWIJK - De Haagse verpleegkundige Lucia de B. (44) is zondag zeer waarschijnlijk door een beroerte getroffen. Dat heeft haar advocaat, A. Franken, donderdag gezegd. De B. werd in juni 2004 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, maar de Hoge Raad bepaalde vorige week dat die strafcombinatie niet mogelijk is en verwees de zaak terug naar het hof in Amsterdam.
Zeven moorden op ziekenhuispatiënten en drie pogingen tot moord heeft de verpleegkundige volgens het gerechtshof in Den Haag op haar geweten. De rechters stellen dat ze haar slachtoffers maakte onder kleine kinderen en hoogbejaarden. De B. werkte tussen 1997 en 2001 in het Rode Kruisziekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis, ziekenhuis Leyenburg en het ziekenhuis van de Scheveningse gevangenis.
Nu is De B. zelf naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen overgebracht. Franken zegt dat de artsen hem nog niets over hun diagnose en de gevolgen voor zijn cliënt willen zeggen. De B. heeft haar advocaat wel gemachtigd te beschikken over haar medische gegevens. Franken: "Wat ik wel kan zeggen is dat ze verlammingsverschijnselen aan de rechterzijde van haar lichaam heeft en dat ze moeite heeft met praten."
Metta de Noo van Het Comité Lucia, dat opkomt voor de belangen van De B., maakt zich ernstige zorgen over de medische behandeling van de Haagse verpleegkundige. Ze is zelf arts en zegt: "Het is onduidelijk of Lucia een hersenbloeding of infarct heeft gehad. Die wetenschap is wel van cruciaal belang voor de behandeling. Wij krijgen op geen enkele wijze zekerheid dat er adequaat wordt gehandeld."
Volgens De Noo was Lucia vorige week zeer aangeslagen door het besluit van de Hoge Raad in haar zaak. Hoewel het hoogste rechtscollege een streep door haar veroordeling zette, had De B. gehoopt dat de Hoge Raad een oordeel zou vellen over de manier waarop het hof in Amsterdam met het bewijsmateriaal tegen haar was omgegaan, aldus De Noo.
De B. is volgens Franken vastbesloten te bereiken dat de waarheid boven tafel komt. De raadsman beraadt zich over een herzieningsverzoek. Dat is mogelijk, als in een zaak nieuwe feiten aan het licht komen. Ook kan bijvoorbeeld een wetenschapper, die ervan overtuigd is dat tijdens de rechtsgang ernstige fouten zijn gemaakt, zich wenden tot de commissie-Posthumus.
Franken is ervan overtuigd dat hij nieuwe feiten vindt in de onderzoeksresultaten van arts De Noo en wetenschapsfilosoof T. Derksen. "Ik weet alleen nog niet welke dat zijn en wanneer ik die ga aanbrengen."
De Noo en Derksen vinden onder meer de conclusies van het gerechtshof in Den Haag slecht onderbouwd. De moorden zijn in hun ogen wellicht onverklaarbare, maar natuurlijke sterfgevallen. De rechters van het hof waren vooringenomen, stellen de onderzoekers. Lucia is volgens hen slachtoffer van zeer negatieve beeldvorming.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten