donderdag, mei 25, 2006

'Zorgkosten niet altijd hoger door ongezond leven'

UTRECHT - Het verhaal dat ongezond leven leidt tot hogere zorgkosten klopt niet. Wie gezond leeft, maakt wellicht minder kosten per geleefd jaar, maar de totale zorgkosten kunnen uiteindelijk toch hoger zijn.
Dit komt doordat zij langer leven en tijdens deze 'extra' levensjaren relatief veel zorg consumeren. Zo blijkt uit onderzoek dat een rokende bevolking op termijn goedkoper is dan een niet-rokende bevolking.
Dat stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM' in het vakblad Medisch Contact van deze week. Toch vinden zij dat preventie een zeer effectieve manier kan zijn om gezondheid te winnen. De onderzoekers verwerpen het idee dat preventie geld moet opleveren.
De onderzoekers schrijven dat de gevolgen afhangen van het soort ongezond gedrag. Het zou kunnen dat de preventie van suikerziekte veroorzaakt door overgewicht, wel leidt tot lagere zorgkosten op de langere termijn.
De kosten van obesitas zijn niet onderzocht; roken wel. De onderzoekers van het Erasmus halen studies aan waaruit blijkt dat rokers per levensjaar weliswaar duurder zijn dan niet-rokers, maar uiteindelijk goedkoper. Dat komt omdat rokers korter leven en omdat latere levensjaren (die rokers vaker missen) relatief duur zijn.
"Het volledig rookvrij maken van Nederland kan dus op korte termijn wel leiden tot besparingen in de gezondheidszorg (afgezien van de interventiekosten), maar leidt op langere termijn juist tot extra zorgkosten."
(Bron)

Geen opmerkingen: