Bloedingsziekte onder paardenkastanjes rukt op
WAGENINGEN - Een bacterie is definitief de belangrijkste oorzaak van de kastanjebloedingsziekte, die huishoudt onder deze grote bomen. De ziekte rukt steeds verder op. Beschadigingen en wondjes vergroten de kans op besmetting.
De Wageningse werkgroep Aesculaap noemde woensdag de situatie ernstig, omdat er nog geen afdoende bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn. De werkgroep die in opdracht van minister Cees Veerman van Landbouw onderzoek doet naar de ziekte, gaat nu verder aan de slag om uit te zoeken hoe die kan worden bestreden.
Maar programmacoördinator Marijke Dijkshoorn van de universiteit van Wageningen vreest niet voor het verdwijnen van de wilde of paardenkastanje uit Nederland. De ziekte waart alleen onder deze kastanjes rond, die veel parken en lanen opsieren. Tamme kastanjes blijven ervan gevrijwaard. "We zetten nu alles op alles om een middel te vinden. Ik ga ervan uit dat we dat vinden."
Aesculaap richt zich daarbij op de vraag hoe de bacterie de boom binnendringt, en hoe die zich verspreidt, bijvoorbeeld via spatwater of insecten. Stressfactoren als droogte en wateroverlast, kunnen ook een rol spelen.
De oorzaak van de ziekte is achterhaald door oudere bomen kunstmatig te infecteren. Daardoor werd het vermoeden bevestigd dat een bacterie de boosdoener is. Of het een nieuwe soort is of een bestaande, wordt nog uitgezocht. Hoeveel paardenkastanjes zijn aangetast, is niet te zeggen.
Vorig jaar is een inventarisatie onder alle gemeenten begonnen. Toen bleek bijna eenderde van de geïnventariseerde bomen was aangetast. Vervolgonderzoek wijst voorlopig uit dat het aantal aangetaste bomen is toegenomen en deze zieker zijn geworden.
Dijkshoorn merkt ten slotte aan de vele mailtjes die zij krijgt, dat mensen zich betrokken voelen bij deze zaak. "Naast gemeenten hebben veel particulieren een paardenkastanje in hun tuin staan. Ze willen weten hoe ze die kunnen behouden." Op een site waarschuwt de werkgroep mensen de boom zoveel mogelijk met rust te laten.
"Als er gesnoeid moet worden, is het zaak het materiaal goed te ontsmetten", stelt Dijkshoorn. In haar werkgroep zitten diverse deskundige organisaties maar ook gemeenten zoals Den Haag. Den Haag zette vorig najaar de bijl in vijftien kastanjebomen aan de Hofvijver, vlakbij het Torentje van de minister-president, omdat ze waren aangetast door de ziekte.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten