woensdag, juli 12, 2006

Otterclub wil stop op uitzetten otters

NIJETRIJNE - Stichting Otterstation Nederland (SON) wil dat Nederland stopt met het uitzetten van de otter. Aanleiding is een incident zondag met een 4-jarig kind, dat door een otter werd gebeten. Volgens SON houdt Nederland zich niet aan de internationale richtlijnen voor herintroductie. Staatsbosbeheer spreekt van een uitzondering, omdat otters normaal 'erg schuw' zijn.
Het onderzoeksinstituut Alterra probeert de betreffende otter met inloopvallen te vangen. Het instituut is verbonden aan de universiteit van Wageningen en verantwoordelijk voor de herintroductie van de otter. Volgens Staatsbosbeheer is de kans dat het dier wordt gevangen bijzonder klein.
Volgens SON, die zich inzet voor het 'wel en wee' van otters, kunnen te tamme otters niet worden gebruikt voor herintroductie. De stichting heeft daarom de coördinator van het internationale fokprogramma gevraagd om geen meer te leveren voor Nederlandse herintroductie. Volgens SON moeten de geschikte otters uit gevangenschap langzaam aan verwilderen.
Otters worden sinds 2002 uitgezet in noordwest Overijssel. In Friesland werden eind juni voor het eerst weer otters uitgezet. Vier beesten werden in natuurgebied Rottige Meente in Zuidoost-Friesland geplaatst. Ze werden gehaald uit landen met een overschot aan otters, zoals Wit-Rusland en Letland.
(Bron)

"Volgens SON moeten de geschikte otters uit gevangenschap langzaam aan verwilderen." En dan gedraagt zo'n beest zich wild, is het weer niet goed...
Hopelijk is het niet zo'n verhaal als dat beruchte incident met de Schotse Hooglander: een man zette zijn kind op een Hooglanderkalf, en mamma Hooglander vond dat geen goed idee en viel aan. Ik geloof dat de schade relatief meeviel, maar het was wel een domme actie van de man.

Geen opmerkingen: