woensdag, juli 12, 2006

Ook Nijmegen zet thuistest in tegen baarmoederkanker

NIJMEGEN - Het UMC St Radboud in Nijmegen gaat, in navolging van het VU medisch centrum in Amsterdam, vrouwen in de regio een thuistest sturen om baarmoederhalskanker op te sporen. Het gaat om de groep vrouwen die niet komen opdagen voor een uitstrijkje via het landelijke bevolkingsonderzoek (BVO).
Dat heeft hoogleraar gynaecologische oncologie Leon Massuger van de Radboud Universiteit Nijmegen vrijdag bevestigd naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant.
Vrouwen worden vanaf hun dertigste tot en met hun zestigste een maal per vijf jaar opgeroepen voor een uitstrijkje. Bijna een kwart geeft hier geen gehoor aan en laat zich dus niet screenen. Juist in deze 'no-showgroep' ontstaat volgens Massuger relatief veel baarmoederhalskanker.
Met de thuistest hoopt Massuger deze vrouwen toch te bereiken. Ze kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving met een wattenstaafje vocht van de baarmoederwand afnemen en dit opsturen naar het ziekenhuis. Massuger verwacht de eerste zelftests dit jaar al te kunnen versturen.
De hoogleraar pleit verder voor een lagere leeftijdsgrens voor het BVO. De belangrijkste risicofactor voor baarmoederhalskanker is het seksueel overdraagbare HPV-virus. "Meisjes hebben tegenwoordig op veel jongere leeftijd al onbeschermd seksueel contact. Met een incubatietijd van tien jaar mogen we de eerste gevallen van baarmoederhalskanker al vanaf het 25ste levensjaar verwachten."
Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker aan de geslachtsorganen met 1600 gevallen per jaar. Daarvan hebben bijna zeshonderd vrouwen kanker aan de baarmoederhals. Ongeveer 250 van hen overlijden. Bij 60 procent van de diagnoses had de patiƫnt nooit of langer dan vijf jaar geleden een uitstrijkje laten maken.
Het VU medisch centrum in Amsterdam gaat dit najaar thuistesten versturen. 44.500 vrouwen in Noord-Holland en Flevoland die niet reageerden op het BVO krijgen een test thuis gestuurd.
(Bron)

Mooi idee. En ik begrijp nog steeds niet waarom de pil wel in veel zorgvergoedingen is opgenomen en condooms niet.

Geen opmerkingen: